«Εχθρός» του εγκεφαλικού η μεσογειακή διατροφή

mesoge-diatrofi.jpg

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού στον ίδιο βαθμό με τις στατίνες, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Οι γιατροί θεωρούν το μεσογειακό τρόπο διατροφής δυνητικά εξίσου αποτελεσματικό με την εν λόγω ευρέως συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων και θεωρούν ότι θα έπρεπε να μειωθεί η εξάρτηση πολλών ανθρώπων από τις στατίνες.

Οι επιστήμονες, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Prescriber», σύμφωνα με τη Guardian, θεωρούν ότι η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την ανάγκη για θεραπεία με στατίνες. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τα υπέρ και τα κατά των στατινών και να αποφασίζουν οι τελευταίοι αν θα πάρουν αυτά τα φάρμακα.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν τακτικά στατίνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη και, κατ” επέκταση, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σύμφωνα με μια νέα καρδιολογική φόρμουλα, όποιος άνθρωπος εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο 10% να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία (με βάση μια σειρά από παράγοντες κινδύνου), θα πρέπει να πάρει στατίνες, ενώ παλιότερα το «κατώφλι» για τη χορήγησή τους ήταν 20%.

Οι βρετανοί επιστήμονες αντιτείνουν ότι το 80% των καρδιοπαθειών προκαλείται από το στιλ ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα κ.α.), συνεπώς ο σχετικός κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά μόνο με εγκατάλειψη των κακών συνηθειών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μόνο ένα περιορισμένο ποσοστών ασθενών ωφελούνται πραγματικά από τις στατίνες, οι οποίες επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως μυικούς πόνους (στο 5% έως 10% όσων τις παίρνουν), καθώς και διαβήτη (στο 1%). Όπως αναφέρουν, αν και οι στατίνες μπορούν να προστατεύσουν έναν άνθρωπο στους 40 να μην ξαναπάθει δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πολύ λιγότεροι αναλογικά άνθρωποι (μεταξύ ένας στους 50 και ένας στους 200), που είναι σχετικά υγιείς και δεν έχουν πάθει ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο, ζουν περισσότερο χάρη στα συγκεκριμένα φάρμακα


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons