Εννέα χιλιάδες είδη μικροβίων στη σκόνη που «κατοικεί» στα σπίτια

skoni.jpg

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, αποκαλύπτει ότι η σκόνη που αιωρείται στο εσωτερικό των σπιτιών περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων!

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1.200 πόρτες σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό που βρήκαν είναι ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα μέσο σπίτι φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων.
«Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι συμβιώνουμε με μικρόβια. Αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε απλώς πόσα και τι είδη μικροβίων υπάρχουν σε διάφορα είδη νοικοκυριών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Noah Fierer, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων, που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη, ποικίλλουν, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι, ποιοι και πόσοι μένουν εκεί και εάν υπάρχουν κατοικίδια.
«Τα σπίτια όπου κατοικούσαν μόνο γυναίκες είχαν διαφορετική χλωρίδα από αυτά όπου κατοικούσαν μόνο άνδρες, διότι υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που απαντώνται συχνότερα στο γυναικείο σώμα και άλλα συχνότερα στο ανδρικό» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης. «Η επίπτωση αυτής της διαφοράς ήταν εμφανής στην σκόνη των σπιτιών. Επιπλέον τα κατοικίδια «αποτυπώνονται» στη βακτηριακή χλωρίδα των σπιτιών. Μάλιστα η επίδρασή τους είναι ισχυρότερη από κάθε άλλο παράγοντα (όπως η τοποθεσία του σπιτιού ή η αρχιτεκτονική του)».

Όσον αφορά στα διάφορα είδη μυκήτων, που εντοπίστηκαν στα δείγματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα περισσότερα από αυτά μεταφέρονται στα σπίτια από έξω, είτε από ανοιχτά παράθυρα είτε από τα ρούχα μας. Από τα διαφορετικά είδη βακτηρίων που εντοπίστηκαν, μερικά σχετίζονται παραδοσιακά με το ανθρώπινο δέρμα και άλλα με τα κόπρανα.

Ο Δρ Fierer εκτίμησε, μιλώντας στο BBC, πως τα ευρήματα θα είναι πιθανότατα παρόμοια και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο η «συνύπαρξη» με τα μικρόβια μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons