Χωρίς φάρμακα και παιδικά εμβόλια μένει η Ηλεία

embolio.jpg

«Εξαφανισμένα» από τα ράφια των φαρμακείων της Ηλείας, είναι μήνες τώρα δεκάδες φάρμακα ακόμα και παιδικά εμβόλια δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ασθενών την ίδια στιγμή που τα νήπια της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτα εξαιτίας της έλλειψης των τετραπλών επαναληπτικών δόσεων των εμβολίων τους. Μάλιστα το γνωστό σε όλους μαντού για την φυματίωση, βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και τρία χρόνια…

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι κάτι νέο. «Είναι ένα πρόβλημα ετών και απλώς μερικές φορές η κατάσταση για κάποια φάρμακα φτάνει στο μη παρέκει και εκεί έχουμε και την ανάδειξη του προβλήματος από τα ΜΜΕ. Μ ε αυτή την λογική δεν τίθεται καν η ερώτηση αν αυτήν την στιγμή υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα…».

Στην ερώτηση, ποια φάρμακα λείπουν από την αγορά ο κ. Θεοδωρόπουλος τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να απαντηθεί με την έννοια- όπως λέει- ότι δεν λείπει μόνο ένα φάρμακο και γιατί  ακόμη και αν σήμερα ένα φάρμακο είναι σε επάρκεια κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα έχει έλλειψη.

«Δε συγκινείται κανείς»

«Είναι αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα σημαντικά στην υγεία των ασθενών και η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη πιο δραματική αν αναλογιστούμε ότι στα μέσα ελλειψιμα φάρμακα κατά καιρούς υπάρχουν και παιδικά εμβόλια χωρίς ωστόσο να συγκινείται κανείς εκ των αρμοδίων» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε ότι σαν σύλλογος έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες ακόμη και στις δικαστικές αρχές για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα για το οποίο όμως δεν έχουν ακόμη δει κάποια παρέμβαση με ουσιαστικό περιεχόμενο.
«Σαν φαρμακεία καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση τουλάχιστον παρανοϊκή. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί μια κατάσταση στην οποία η εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου διατείνεται και επιμένει ότι τροφοδοτεί επαρκώς τις φαρμακαποθήκες οι δε φαρμακαποθήκες να  διατείνονται ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Εννοείται ότι εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα εκείνο που εμείς βιώνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα συγκεκριμένα φάρμακα» τόνισε και επισήμανε ότι οι αρμόδιοι επιβάλλεται να δουν ποια είναι η αλήθεια και να επιμερίσουν ευθύνες. «Δεν μπορεί να μην έχει κανείς ευθύνη ειδικά όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες κερδοσκοπικών παιχνιδιών… Κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει και έχουμε καταθέσει και στις δικαστικές αρχές ότι λόγω της κακής τιμολογιακής πολιτικής αυξάνονται τα κίνητρα των παράλληλων εξαγωγών και αυτό είναι μια από τις βασικές αιτίες των ελλείψεων. Δυστυχώς αρμοδίως δεν γίνεται το παραμικρό για να διορθωθεί η κατάσταση. Η κατά καιρούς απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων από το ΕΟΦ στην ουσία δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και σε τελευταία ανάλυση καταντά να είναι απολύτως προσχηματική», όπως μεταδίδει το ilialive.gr.

Τέλος του χρόνου τα εμβόλια…

Σύμφωνα ωστόσο με διαβεβαιώσεις των φαρμακευτικών εταιριών, τα παιδικά εμβόλια που βρίσκονται σε έλλειψη και αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 4-6 ετών (επαναληπτικές δόσεις εμβολίων για «ιλαρά- ερυθρά- παρωτίτιδα», «ανεμοβλογιά» και τα τετραπλά για «τέτανο- διφθερίτιδα- κοκίτη- πολιομυελίτιδα» αναμένονται τέλος του χρόνου. Και για αυτά όμως,  υπάρχει η εναλλακτική λύση, να εμβολιαστούν με τα μονά εμβόλια, για κάθε μια ασθένεια ξεχωριστά, σκευάσματα των οποίων υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.

Ίδιες ελλείψεις και στο Νοσοκομείο

Τα ίδια φάρμακα και εμβόλια που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, δε μπορεί να τα βρει κανείς ούτε στο Νοσοκομείο Πύργου καθώς το πρόβλημα είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τους ιδιώτες φαρμακοποιούς. Ιδιαίτερες ελλείψεις ωστόσο που να προκαλούν δυσλειτουργίες, δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με τον Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου Πύργου Νεκτάριο Χριστοφιλέα. «Ιδιαίτερες ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια δεν έχουμε παρα μόνο εκείνες που παρουσιάζονται στην αγορά για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις προμήθειες του Νοσοκομείου. Οι ελλείψεις οφείλονται στις εταιρίες και σε άλλους λόγους, εντάσσονται στη γενικότερη έλλειψη που υπάρχει και δεν έχουν σχέση με το Νοσοκομείο που προμηθεύεται όλα τα απαραίτητα φάρμακα χωρίς κανένα πρόβλημα».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons