Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία

frapes.medium.jpg

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα. Η κατανάλωση ενός frappe ή ενός ζεστού στιγμιαίου καφέ αποτελεί για τους περισσότερους ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο συνδέεται συνήθως με το πρωινό ξύπνημα και την πνευματική εγρήγορση. Παράλληλα όμως, ο καφές έχει συνδεθεί κατά καιρούς με πλήθος επιδράσεων για την υγεία, ενώ δεν είναι λίγοι οι μύθοι που αφορούν την κατανάλωσή του.

Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση καφέ, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, σχετίζεται με πιθανά οφέλη για την υγεία, για τις περισσότερες τουλάχιστον πληθυσμιακές ομάδες.

Ειδικότερα, η συστηματική κατανάλωση καφέ, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer και Parkinson, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του ενδομήτριου, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως ο καφές ασκεί θετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος, ενώ είναι πιθανό να δρα βοηθητικά και στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό και την ενέργεια που δαπανάται μέσω της διαδικασίας της θερμογένεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα φαίνεται ότι ένα μέρος από τα συστατικά που περιέχει ο καφές, κυρίως τα αντιοξειδωτικά, ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση και προκύπτει τελικά πως η συστηματική κατανάλωσή του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, όπως γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερη «ευαισθησία» στη δράση της καφεΐνης, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος.

Σε γενικές γραμμές, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν προς το ότι η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει οφέλη για την υγεία, και ειδικότερα μεταξύ όσων καταναλώνουν συστηματικά από 2 έως 4 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ ανά ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου 80mg καφεΐνης), ενώ συνολικά, φαίνεται πως η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, δηλαδή έως 400 mg ανά ημέρα, δε σχετίζεται με την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών αλλά αντίθετα σχετίζεται με θετικές επιδράσεις σε υγιείς ενήλικες.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons