Η ταινία «Interstellar» ως μάθημα στα σχολεία

Σύμφωνα με το BBC, η ταινία Interstellar που προβαλλόταν πριν από μερικούς μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες και χαρακτηρίζεται από την επιστημονική της ακρίβεια, θα μπορούσε να διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής στα σχολεία.

Και για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, αυτά συζητούνται στη Μεγάλη Βρετανία. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, παρακαλάμε να ξαναμπεί ο Ηλεκτρομαγνητισμός (τα θεμέλια του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού) στην διδακτέα ύλη της φυσικής λυκείου ή να επανέλθει το μάθημα της Αστρονομίας που εδώ και χρόνια δεν διδάσκεται πλέον στα ελληνικά σχολεία. 

Η ταινία Interstellar διαδραματίζεται σε μια εποχή όπου το περιβάλλον της Γης σιγά-σιγά καταστρέφεται και το μέλλον των ανθρώπων είναι ζοφερό (… μάλιστα σύμφωνα με το σενάριο η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα και στη Σελήνη). Παρόλα αυτά σε μια μυστική βάση μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να οργανώσει την διάσωση της ανθρωπότητας δια της φυγής προς τα άστρα.ut_interstellarOpener_f

Στην ταινία βλέπουμε την επιστημονική «απεικόνιση» μια μαύρης τρύπας αλλά και την «ρεαλιστική» απόδοση της κίνησης διαμέσου μιας σκουληκότρυπας, που φέρουν την υπογραφή του θεωρητικού φυσικού Kip Thorne. Υπάρχουν επίσης αναφορές σε διάφορα θέματα αστροβιολογίας, αστροφυσικής, σχετικότητας (χωροχρόνος, διαστολή του χρόνου …), κβαντικής θεωρίας κ.λπ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Nolan, δήλωσε στο BBC, «ότι ο τελικός μας στόχος ήταν να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά έτσι ώστε να στρέψει το βλέμα της προς τα άστρα .. ελπίζαμε ότι μέσα από την θεαματική δραματοποίηση της επιστήμης θα μπορούσαμε να εμπνεύσουμε μερικούς από τους αυριανούς αστροναύτες …».


Και ο David Jackson, editor του περιοδικού American Journal of Physics στο οποίο δημοσιεύθηκε το άρθρο των Kip Thorne et al, “Visualizing Interstellar’s Wormhole”, δήλωσε ότι η εργασία αυτή προτρέπει τους καθηγητές φυσικής να προβάλλουν το φιλμ στους μαθητές τους εισάγοντάς τους στις έννοιες της γενικής σχετικότητας. Πράγματι, στα συμπεράσματα της εργασίας οι ερευνητές αναφέρονται στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που δίνει η ταινία «Interstellar», κυρίως σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα της γενικής σχετικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία συνοδεύεται πλέον και από το αντίστοιχο εγχειρίδιο. Το βιβλίο που εξέδωσε ο Kip Thorne: «Τhe science of interstellar».

physicsgg.me/πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons