Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εφηβεία «μυεί» στο κανονικό κάπνισμα

uaygkul5.medium.jpg

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσουν κάποια στιγμή -όχι πολύ μακρινή- να καπνίζουν κανονικό τσιγάρο, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν δοκιμάσει κανενός είδους τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενθαρρύνουν πολλούς εφήβους να αρχίσουν το κανονικό κάπνισμα, πράγμα που μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες ενδιαφέρονται τόσο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Λέβενταλ της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια-Λος Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν στοιχεία για 2.530 μαθητές από δέκα λύκεια, από τους οποίους οι 222 ήσαν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η έρευνα, που διήρκεσε ένα έτος, διαπίστωσε ότι όσοι μαθητές χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είχαν κατά μέσο όρο 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν και παραδοσιακό τσιγάρο ή πούρο, έναντι ποσοστού μόνο 8% των συμμαθητών τους που δεν ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (είναι συσκευές που επιτρέπουν στον χρήστη να εισπνέει ένα αέριο που συνήθως περιέχει νικοτίνη) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων διεθνώς, ιδίως μεταξύ όσων ποτέ δεν έχουν καπνίσει. Η νέα μελέτη δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό το ηλεκτρονικό τσιγάρο -παρόλο που προβάλλεται από το μάρκετινγκ ως αβλαβές και μη εθιστικό- «μυεί» τον έφηβο στο παραδοσιακό τσιγάρο.

Η Νάνσι Ριγκότι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, σε σχετικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ανέφερε ότι «υπάρχουν πλέον άφθονες ενδείξεις πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται με τρόπους που να τα καθιστούν ελκυστικά στους νέους και στα παιδιά. Απαιτείται άμεση και αποτελεσματική δράση για να προστατευθούν οι νέοι και να μειωθεί η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους μη καπνιστές όλων των ηλικιών. Μια λογική προσέγγιση θα ήταν να επεκταθούν και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα οι ίδιοι διαφημιστικοί και άλλοι περιορισμοί χρήσης που ισχύουν για τα παραδοσιακά τσιγάρα».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons