Με τον καρκίνο συνδέεται το αλκοόλ και σε μικρές ποσότητες

12429334035_91cb638105_b.jpg

Μια αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -μέχρι ένα ποτήρι ή 15 γραμμάρια τη μέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια ή 30 γραμμάρια για τους άνδρες- σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ιδίως οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί τη μέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει κάπως τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, ήπατος, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 88.000 γυναίκες και 48.000 άνδρες για μια περίοδο έως 30 ετών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Στη διάρκεια της 30ετούς μελέτης εμφανίσθηκαν διάφορα είδη καρκίνου σε 19.269 γυναίκες και 7.571 άνδρες.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και στα δύο φύλα, καπνιστές και μη.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετικού με το αλκοόλ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών καπνιστών, αλλά όχι των μη καπνιστών. Μεταξύ των γυναικών, καπνιστριών και μη, ο κίνδυνος καρκίνου, ιδίως του μαστού, είναι αυξημένος, έστω κι αν η κατανάλωση αλκοόλ δεν ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα και στις γυναίκες πάνω από μία. Ως μερίδα νοείται ένα ποτό που περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με ένα ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπίρα. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο ή καθόλου.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons