Βρέθηκε το «αντίδοτο» της απιστίας

apistia.medium.jpg

Παρόλο που η επιστήμη δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την απιστία – ήδη από το 1950 το φαινόμενο Κούλιτζ προσπαθούσε να εξηγήσει επιστημονικά την φρενίτιδα των αρσενικών για συνουσία με νέες παρτενέρ – σήμερα μια νέα έρευνα έρχεται όχι να εξηγήσει με επιστημονικούς όρους τα αίτιά της αλλά να την καταπολεμήσει.

Βάση μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Τhe Journal of Neuroscience, μια ορμόνη μέχρι πρότινος υπεύθυνη για την διαμόρφωση των κοινωνικών δεσμών φαίνεται να συμβάλλει εξίσου ώστε οι άνδρες σε σχέση να διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από μία γυναίκα που βρίσκουν ελκυστική.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, που φέρει το όνομα οξυτοκίνη έχει διαπιστωθεί πως διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην διαδικασία του τοκετού και στην μετέπειτα φροντίδα του μωρού, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι κοινωνικοί δεσμοί. Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, είναι γνωστή ως η υπεύθυνη ορμόνη για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των γονιών και των ζευγαριών.

Στην παρούσα μελέτη βέβαια, όπως σημειώνει η επικεφαλής René Hurlemann, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Βόννης, διαπιστώθηκε ότι οι δεσμευμένοι άνδρες που έλαβαν οξυτοκίνη κράτησαν μεγαλύτερη απόσταση από μία άγνωστη γυναίκα, την οποία έβρισκαν ελκυστική, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Ταυτόχρονα μάλιστα η οξυτοκίνη δεν παρουσίασε καμία επίδραση στους αδέσμευτους άντρες.

«Προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε τρωκτικά, έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την μονογαμική πίστη στα ζώα» επισήμανε η Hurlemann, ενώ προσθέτει «Εδώ, έχουμε την πρώτη απόδειξη ότι η οξυτοκίνη μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο και στις ανθρώπινες σχέσεις» σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες χορήγησαν την ορμόνη και το εικονικό φάρμακο μέσω ενός ρινικού σπρέι σε μια ομάδα υγιών, ετεροφυλόφιλων αντρών. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, τους συστήθηκε μια γυναίκα ερευνήτρια, την οποία λίγο αργότερα περιέγραψαν ως «ελκυστική». Όταν η γυναίκα απομακρύνθηκε κάπως από τους εθελοντές, αυτοί ανέφεραν ότι βρισκόταν σε «ιδανική απόσταση», αλλά όταν κατευθύνθηκε προς αυτούς, αισθάνθηκαν «λίγο άβολα».

«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η οξυτοκίνη αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, περιμέναμε από τους άντρες, οι οποίοι βρισκόντουσαν υπό την επήρεια της ορμόνης, να επιτρέψουν στην ερευνήτρια να πλησιάσει, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο» υπογραμμίζει η Hurlemann. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι μόνο οι δεσμευμένοι άντρες κράτησαν μία απόσταση 10-15 εκ. από την γυναίκα, σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν σχέση, παρόλο που βρισκόντουσαν όλοι υπό την επήρεια της ορμόνης.

«Γνωρίζουμε ότι η οξυτοκίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεσμών στα μονογαμικά τρωκτικά» δήλωσε ο Larry Young, PhD, ειδικός στο Emory University, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Με την συγκεκριμένη μελέτη, βέβαια, αποδεικνύεται πως ο γενικός ρόλος της οξυτοκίνης στην προώθηση μονογαμικής συμπεριφοράς διατηρείται και στον άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Το σίγουρο είναι πως αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν η οξυτοκίνη, χορηγούμενη οικιοθελώς ή μη, θα παρουσιάσει ιστορικόαπιστι υψηλών πωλήσεων…


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons