ΣΚΑΝΔΑΛΟ: «Χάθηκαν» 24 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία γύρω από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έκαναν οι πρώην Υπουργοί Υγείας, Βορίδης και Γεωργιάδης, οι οποίοι με επερώτηση τους στη Βουλή, προς τον Π. Κουρουμπλή κάνουν λόγο για «απολεσθέντα» κονδύλια εκατομμυρίων, κάποια και με εντολή του νυν Υπουργού.
Με τον ΕΟΠΥΥ να λυγίζει υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης και με το σύνολο των παρόχων να δηλώνει ένα βήμα πριν τον οικονομικό γκρεμό, καταφεύγοντας στη «λύση» της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης θέτουν μια σειρά ερωτημάτων γύρω από τον προϋπολογισμό, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την εφαρμογή του πλαφόν και τα σημειώματα για
claw back και rebate.

Προβληματισμό προκαλεί, ιδιαίτερα, η καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ για αφαίρεση 24 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τους παρόχους της Αττικής, μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού το Δεκέμβρη του 2014.
Όπως υποστηρίζουν στο κείμενο της επερώτησης (επισυνάπτεται), το Δεκέμβρη εγκρίθηκε η «19η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2014 μετά την αρχική έγκριση του» και προστέθηκαν στον ΚΑΕ εσόδων από κρατική επιχορήγηση, 24 εκατ. ευρώ, με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων προς τα διαγνωστικά κέντρα.

«Τα €24.000.000 ευρέθησαν μετά από κοπιώδεις προσπάθειες της τότε ηγεσίας του Υπουργείου και είχαν ως σκοπό να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό λόγω του ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν λειτούργησε το ΠΕΔΥ και υπήρξε επιπλέον βάρος στους ιδιώτες παρόχους πέρα του προϋπολογισμού ειδικά για την Αττική που εξυπηρετούσε και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης υπηρεσιών υγείας των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βάσει του παραπάνω δεδομένου, το σύστημα ΔΑΠΥ ενημέρωσε κάθε πάροχο για το ατομικό πλαφόν για το 2014.

Ωστόσο, εφέτος τον Ιούλιο, οι βεβαιώσεις της αυτόματης επιστροφής (clawback) και του ποσού επιστροφής (rebate) για το περασμένο έτος, που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους, υπολείπονταν του πλαφόν που τους είχε γνωστοποιηθεί.

Στην επερώτηση, οι πρώην υπουργοί Υγείας αναφέρουν προς το νυν πως, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του «αφαιρέθηκαν τα €24.000.000 που είχαν δεσμευθεί και χορηγηθεί για τους παρόχους της Αττικής μετά την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς αυξήθηκε το ποσό που αναζητούσε ο ΕΟΠΥΥ με τη μορφή clawback». «Αυτά έγιναν χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση των παρόχων σχετικά με τις αλλαγές αυτές», προσθέτουν.

Επιπλέον, σε ορισμένους παρόχους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ισχυρίστηκε πως είχαν γίνει λάθη στον αρχικό υπολογισμό του πλαφόν «και το αναπροσάρμοσε μειώνοντας το με τα σημειώματα και πάλι χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση των παρόχων».

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητική είναι η καταγγελία των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη για τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για την καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών προς του παρόχους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες», αναφέρουν, «τα ποσά των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων των παρόχων, τα οποία είχαν καταβληθεί με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των προμηθευτών του Δημοσίου (περιλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας) μέχρι και την 31.12.2011 και τα οποία βρίσκονταν δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, έχουν απωλεσθεί».
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, αν και αυτά τα χρήματα ήταν διασφαλισμένα, με δηλώσεις του ίδιου του Παναγιώτη Κουρουμπλή αυτά τα χρήματα έχουν χαθεί οριστικά και θα χρειαστεί νέα απαίτηση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό.πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons