Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Κατάργηση της ιατρικής εφημέρευσης ιατρών ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας Αιγαίου

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α
Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α    Ν Ο Τ Ι Ο Υ    Α Ι Γ Α Ι Ο Υ
Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο Σ    Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ    Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν

Medical Association of Cyclades
Ταχ. Διεύθυνση: Δωδεκανήσου 1, Τ.Κ. 84100 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: 22810 87943, Fax: 22810 76432, E-mail: medicalasc@gmail.com

Ερμούπολη, 18 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Υγείας Αρ. Πρωτ.: 376

Αριστοτέλους 17, 10187
2. Διοικητή 2ης ΔΥΠΕ
Πειραιώς και Αιγαίου
Θηβών 46-48, 18543

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤYΡΙΑΣ 

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΘΕΜΑ: Κατάργηση της ιατρικής εφημέρευσης ιατρών ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας Αιγαίου.
Την Τρίτη 16-06-2015, όλες οι υγειονομικές μονάδες του Αιγαίου έλαβαν υπηρεσιακό έγγραφο από τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το οποίο ουσιαστικά, στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία αποκλείονται της εφημερίας οι ειδικότητες της Χειρουργικής, Καρδιολογίας, Ορθοπεδικής, Γυναικολογίας, Μικροβιολογίας, της Ακτινολογίας και σε μερικές περιπτώσεις και της Παιδιατρικής. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Σε μια εποχή απογύμνωσης των νησιών μας από Ιατρικό προσωπικό και αναζήτησης τρόπων για να δοθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κίνητρα για προσέλευση των γιατρών, σήμερα το Υπουργείο δηλώνει ότι για τις ανωτέρω ειδικότητες κόβεται με μαχαίρι η δυνατότητα και η υποχρέωση εφημέρευσης.

Με απλά λόγια και για να καταλάβει ο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης τι τον περιμένει, θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα.

Στην Τήνο θα εφημερεύει καθημερινά ένας Αγροτικός Ιατρός σε ενεργό εφημερία και ένας Γενικός Ιατρός (από τον Ιούλιο θα είναι ο μοναδικός στο Κέντρο Υγείας) σε εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Δεν υπολογίζονται και θα είναι εκτός εφημερίας ενώ υπηρετούν, ο Καρδιολόγος, ο Παιδίατρος, ο Ορθοπεδικός, ο Μικροβιολόγος. 

Φανταστείτε λοιπόν σε ένα βαρύ οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου να μην καλείται ο καρδιολόγος και την επιβίωση του ασθενούς να την διαχειρίζεται μη εξειδικευμένος ιατρός. Στην Πάρο π.χ. θα εφημερεύουν καθημερινά ένας αγροτικός, ένας Γενικός Ιατρός (μοναδικός στο νησί) σε ενεργό εφημερία και μόνο ένας ακόμη ειδικευμένος ιατρός. Όλες οι άλλες ειδικότητες που υπάρχουν αποκλείονται. Δηλαδή σε έναν πολυτραυματία με βαριά θλαστικά τραύματα, δε θα καλούν τον Χειρουργό ή τον Ορθοπεδικό σε καταγματίες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για τον Γυναικολόγο, τον Μικροβιολόγο και τον Ακτινολόγο που υπηρετούν στο νησί.

Στη Σαντορίνη που βουλιάζει το καλοκαίρι από τουρίστες φθάνοντας σε εξαψήφια νούμερα πληθυσμού, π.χ. ακόμη και για την διάγνωση μιας οξείας κοιλίας, μιας σκωληκοειδίτιδας δε θα καλείται Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος, ειδικότητες βασικές για την διαχείριση όλων αυτών των περιστατικών και όχι μόνο. 

Στα δύο τελευταία νησιά που αναφέραμε και υπάρχουν δύο γυναικολόγοι, δε θα καλούνται (δε θα εφημερεύουν) για να προσφέρουν –όπως γίνεται σήμερα- τις υπηρεσίες τους σε έναν οξύ τοκετό ή σε μία αποβολή.

Στη Μύκονο με τα τόσα τροχαία, δεν θα καλείται ο Ορθοπεδικός, ο Μικροβιολόγος, ο Ακτινολόγος για τη διάγνωση και πρώτη αντιμετώπιση των κακώσεων που απειλούν τη ζωή του ασθενούς, σε περιπτώσεις πολυτραυματιών και βαρέων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. 

Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε για να καταλάβει κανείς την τραγικότητα των νέων εντολών και μοντέλου εφημέρευσης που επιβάλει το Υπουργείο.

Περιγράφεται στο έγγραφο –ταφόπλακα για την περίθαλψη στα νησιά- ότι λήφθηκαν υπόψη οι δύσκολες συνθήκες απομόνωσης που επικρατούν στο Αιγαίο. Φανταστείτε και να μην τις λάμβαναν υπόψη. Εδώ θέτουμε το μεγάλο μας ερώτημα. Όταν οι σοφοί των οικονομικών επιτελείων σχεδίασαν την κάλυψη των νησιωτών στον τομέα της υγείας!!!! με μόνο κριτήριο λογιστικά κοστούμια εξορθολογισμού των εξόδων, γιατί έστω για μια φορά δεν κάλεσαν την συνδρομή των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων; Στους Ιατρικούς Συλλόγους των νησιών υπάρχουν κλινικοί ιατροί με εμπειρία δεκάδων ετών στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Αιγαίου που θα μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να δώσουν αναλυτική κατάσταση των δεδομένων. Πιστεύουμε δυστυχώς ότι το κείμενο του εγγράφου αδικεί κατάφορα τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η σημερινή Κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της ήταν ενάντια στην ισοπέδωση και στη διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με απολύσεις 2.500 ιατρών. Έρχεται σήμερα λοιπόν να αποτελειώσει το έργο των προκατόχων με την ιατρική ερημοποίηση των νησιών μας. Από την άλλη πλευρά η στέρηση της αποζημίωσης εφημερίας του ιλιγγιώδους ποσού των 600,00 ευρώ το μήνα από τους ειδικευμένους επιστήμονες, αποτελεί το μεγαλύτερο αντικίνητρο για προσέλευση νέων συναδέλφων στο Αιγαίο, τη στιγμή που αν διαλέξουν το κέντρο θα αποζημιώνονται για τις εφημερίες τους. Και να θυμηθούμε ότι όλοι οι ιατροί των νησιών μας παραμένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ για τις εφημερίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχουν πληρωθεί όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της επικράτειας. Αποτελούν πια τους Παρίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων θα αντιταχθεί με σθένος στην επιβαλλόμενη ρύθμιση του εφημεριακού καθεστώτος με κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν σήμερα. Ζητούμε δε επειγόντως συνάντηση με την Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο με στόχο την ακύρωση της άδικης και απαράδεκτης αυτής απόφασης.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΟΗΛΙΑΣ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons