Σφοδρές αντιδράσεις για τον κλειστό προϋπολογισμό στα φάρμακα υψηλού κόστους

Στο περιθώριο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου φαίνεται να κινείται το εξεταζόμενο μέτρο για τη θεσμοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού στα φάρμακα του Ν. 3816. Το υπουργείο Υγείας φέρεται να διερευνά, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ασθενών, γιατρών, οικονομολόγων της υγείας, αλλά και νομικών εξειδικευμένων στα θέματα υγείας, το ενδεχόμενο εισαγωγής κλειστού προϋπολογισμού στο ύψος της δαπάνης του 2014 συν 3% για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους.
Εκτός πλαισίου το υπό εξέταση μέτρο
Τα φάρμακα του Ν. 3816, γνωστά ως φάρμακα υψηλού κόστους, χορηγούνται για πολύ σοβαρές ασθένειες από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και προορίζονται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση. Εξειδικευμένοι σε θέματα υγείας νομικοί υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ. ΔΥΓ3 (α)/οικ.104744 του 2012 υποδεικνύει την κατάρτιση τιμής αναφοράς και αποζημίωσης και επιτρέπει, μεταξύ άλλων και την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτικές κατηγορίες, ακολουθώντας την κατηγοριοποίηση του συστήματος Anatomical Therapeutic Chemical classification που έχει αναπτύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, π.χ. ATC-4 (φάρμακα με όμοιες ή παρεμφερείς θεραπευτικές ενδείξεις), ATC-5 (φάρμακα με ίδια δραστική ουσία και φαρμακοτεχνική μορφή) κ.ο.κ.


Τα φάρμακα του Ν. 3816 ξεχωρίζουν, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θεραπευτική κατηγορία, αλλά πρόκειται περί φαρμάκων για πλήθος πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την επικινδυνότητα για τη ζωή ασθενειών.
«Θα θρηνήσουμε θύματα», διαμηνύουν ενώσεις ασθενών

Ενώσεις ασθενών και γιατροί βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι απολύτως λογικό η δαπάνη για τα εν λόγω φάρμακα να βαίνει αυξανόμενη, επειδή ο κατάλογος εμπλουτίζεται με τα νέα καινοτόμα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία τίθενται σε κυκλοφορία για τις πολλές σοβαρές ασθένειες. Σε υψηλούς τόνους προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που ισχύσει κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα του Ν.3816, θα θρηνήσουμε θύματα και το υπουργείο θα φέρει την ευθύνη. Προσθέτουν, επίσης, ότι τα περί περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των εν λόγω φαρμάκων μέσω του υπό συζήτηση μέτρου δεν ευσταθούν, γιατί η χορήγησή τους γίνεται στα νοσοκομεία και υπόκειται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους.

Τα ακριβά γενόσημα εκτοξεύουν τη δαπάνη

Οι οικονομολόγοι της υγείας συντάσσονται στο πλευρό των ενώσεων ασθενών και των γιατρών και υποστηρίζουν ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα του Ν.3816 κυμαίνεται μεταξύ 21-25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του οργανισμού και ο περιορισμός της σε βάθος χρόνου θα στερήσει τους ασθενείς από τα νέα φάρμακα για τις παθήσεις τους, για τις οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων η έρευνα εξελίσσεται συνεχώς. Αναδεικνύουν, επίσης, το ζήτημα των γενόσημων, τα οποία υπογραμμίζουν ότι πριμοδοτούνται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τα πληρώνουν και ο ΕΟΠΥΥ να τα αποζημιώνει σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ και επισημαίνουν με νόημα ότι αν ο στόχος του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή είναι η αύξηση του ποσοστού χρήσης των γενόσημων, η σχετική δαπάνη θα εκτοξευτεί.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons