Νέο εμπάργκο στις συνταγές για φάρμακα!

Ακόμη πιο ασφυκτικά αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες τα όρια στη συνταγογράφηση των γιατρών, με το υπουργείο Υγείας να παραδέχεται πλέον ανοικτά πως τόσο ο αριθμός των συνταγών προς τους ασφαλισμένους έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά το κυριότερο ότι οι μηνιαίες δαπάνες για το φάρμακο έχουν πάρει για ακόμη μια φορά την ανηφόρα. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τους γιατρούς περιμένει νέο, πολύ πιο στενό πλαφόν σε σύγκριση με τα υπάρχοντα όρια, προκειμένου να μπει φρένο στον όγκο των συνταγών, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεπερνούν σταθερά τα πέντε εκατομμύρια σε μηνιαία βάση. Την ίδια ώρα, παραμένει ο "βραχνάς” του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, η υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο από το φετινό στόχο φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα πέσει έξω κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και όλα αυτά όταν η δημόσια κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας παραμένει κατά 30% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. 

Όπως λένε οι πληροφορίες, το νέο πλαφόν στις συνταγές θα επιβληθεί ανά συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων και ανά ειδικότητες γιατρών, εκεί δηλαδή που παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός συνταγών, ενώ παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο πόσες συνταγές δίνει κάθε γιατρός, σε τι σκευάσματα αφορούν και για ποιες παθήσεις σε συσχέτιση με τον κάθε ασφαλισμένο. 

Αν και το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως το παραπάνω μέτρο δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, οι γιατροί θεωρούν βέβαιο πως η διαδικασία της συνταγογράφησης θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου που επιβλήθηκε συνταγογραφικό όριο στους γιατρούς, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση των γιατρών να γράψουν φάρμακα, φοβούμενοι επαναλαμβανόμενες υπερβάσεις του πλαφόν και τις επικείμενες κυρώσεις από τον Οργανισμό. Όπως προβλέπει η νομοθεσία για το πλαφόν πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης (άνω των τριών μηνών) των ορίων, ο γιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του και αν κριθεί πως οι εξηγήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, μπορεί να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, ή ακόμη και να διακοπεί η σύμβαση με τον Οργανισμό.

Ταυτόχρονα, προβληματισμό προκαλεί και η "εντολή” των δανειστών για επιστροφή στην καθολική εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, ζητώντας να αποσυρθεί η πρόσφατη εγκύκλιος Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί μπορούσαν από τα τέλη Απριλίου να αναγράφουν και την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων στις συνταγές, όταν επρόκειτο για γενόσημα ή για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons