Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ!...Του Γεώργιου Μπάκα

Ο Οργανισμός δοκιμάζεται σήμερα από την έντονη έλλειψη ρευστότητας. Κανένας πάροχος δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που θα επιθυμούσε, εάν του οφείλονται ολόκληροι μήνες ή ποσά για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί πριν από χρόνια.
Το θέατρο του παραλόγου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός οφείλει στο σύνολο των παρόχων του και –μεταξύ αυτών– στους 2.200 φυσικοθεραπευτές, στους οποίους οφείλει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχει πληρωθεί στους φυσικοθεραπευτές ένας μόλις μήνας.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός “αιμορραγεί” οικονομικά προς συγκεκριμένα κέντρα αποκατάστασης, στα οποία πληρώνει από 70 έως 150 ευρώ, για θεραπευτικές πράξεις που θα μπορούσε να πληρώσει στους φυσικοθεραπευτές με 15 ευρώ.
Η υπάρχουσα κατάσταση επιδεινώνεται και από την απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με βάση τα οποία θα χορηγούνται οι θεραπείες. Με το ισχύον καθεστώς, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασφαλισμένο θεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης, παρά το ότι αυτή θα μπορούσε να παρασχεθεί από φυσικοθεραπευτή με ελάχιστο κόστος.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο κενό εξουσίας και την έλλειψη ουσιαστικής διοίκησης. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, προκειμένου να εξορθολογήσει τα παραπάνω φαινόμενα. 

Η ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού είχε αναγνωριστεί και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία ερχόταν τακτικά αντιμέτωπη με πλήθος προβληματικών διατάξεων. Η διαδικασία αλλαγής που είχε δρομολογηθεί προεκλογικά, είχε παγώσει, καθώς –ως γνωστόν– το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ορίσει νέα διοίκηση στον Οργανισμό.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, πως όσο διαρκεί η εκκρεμότητα, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να “αιμορραγεί” οικονομικά – μέσω της προκλητής ζήτησης – σε μία περίοδο που απαιτείται σύνεση και απόλυτη λογική στη δαπάνη και του τελευταίου ευρώ. Για να περιοριστεί η ζημιά στο ελάχιστο, ο Κανονισμός πρέπει να αλλάξει ...χθες.

Πέραν του διοικητικού κενού, ο Οργανισμός δοκιμάζεται σήμερα από την έντονη έλλειψη ρευστότητας. Κανένας πάροχος δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που θα επιθυμούσε, εάν του οφείλονται ολόκληροι μήνες ή ποσά για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί πριν από χρόνια.

Μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη διατήρηση ενός προβληματικού μοντέλου, το οποίο κοστίζει περισσότερο και είναι ελάχιστα αποδοτικό. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει ξεπερασμένε αρχές, οι οποίες έχουν αποτύχει στην πράξη και να προχωρήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση των μονάδων του ΠΕΔΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας της γειτονιάς.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ένα εύκολα προσβάσιμο, φιλικό, αξιόπιστο και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σύστημα Υγείας, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους.

Η λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή, δεν είναι απαίτηση μόνο των πολιτών, αλλά και των παρόχων, οι οποίοι κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

* Ο κ. Γεώργιος Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons