Αντιφατική η νέα πολιτική στο φάρμακο

Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Η κυβέρνηση «πάει για μαλλί, αλλά θα βγει κουρεμένη» με τα νέα μέτρα για το φάρμακο. Η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων σε συνδυασμό με το νέο σύστημα έκπτωσης (rebate όγκου) όχι μόνο δεν θα συμβάλει στον έλεγχο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της! Και άρα νέα μέτρα…
Θυμίζω ότι ο Π. Κουρουμπλής πρόσφατα εξήγγειλε ότι θα εφαρμοστεί ένα νέο rebate ανάλογα με τον όγκο των φαρμάκων, που καταναλώνονται. Μάλιστα, είπε ότι το μέτρο θα επιφέρει περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ.
Δεν ξέρω πού βασίζονται οι υπολογισμοί αυτοί. Ουδέποτε τεκμηριώθηκαν. Πολύ φοβάμαι ότι αν πετύχουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την προώθηση των γενοσήμων, τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε εξοικονόμηση, αλλά τουναντίον θα εκτοξευτεί το κόστος φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ!

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία κατηγορία φαρμάκων, στην οποία έχουμε ένα πρωτότυπο φάρμακο με τιμή 10 ευρώ και αρκετά γενόσημα με τιμή 7 ευρώ. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η ασφαλιστική τιμή είναι 8 ευρώ.

Το παρανοϊκό του συστήματος που ίσχυε μέχρι πρότινος είναι ότι τον ΕΟΠΥΥ τον συνέφερε η συνταγογράφηση και χορήγηση του πρωτότυπου! Μην ξεχνάμε ότι το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ είναι ανεξάρτητο αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο (στο παράδειγμά μας είναι 8 ευρώ).

Μέχρι πρότινος, το rebate ήταν πολλαπλό. Υπήρχε ένα γενικό 9% για κάθε φάρμακο, υπήρχε ένα έξτρα rebate όγκου για αρκετά φάρμακα μεταξύ 2-8% και ένα 5% επιπλέον rebate για τα νέα φάρμακα.

Στο παράδειγμά μας, λοιπόν: Αν ο ασθενής έπαιρνε το πρωτότυπο, τότε το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ήταν 8 ευρώ μείον 0,9 (rebate 9%), δηλαδή, 7,1 ευρώ. Αν έπαιρνε γενόσημο, τότε θα ήταν 8 ευρώ μείον 0,72 (rebate 9%) ήτοι 7,28 ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι για κάθε γενόσημο ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονταν με επιπλέον 0,18 ευρώ!

Μάλιστα, και οι φαρμακοποιοί είχαν κίνητρο να χορηγούν το πρωτότυπο και όχι τα γενόσημα, εφόσον εισέπρατταν την υψηλότερη συμμετοχή από τον ασθενή, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους! Και όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2012-2014 ήταν η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων!

Ας αφήσουμε όμως τα λάθη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ας έλθουμε στο λάθος, που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν πετύχει η πολιτική της όσον αφορά στα γενόσημα και άρα στο παράδειγμά μας μειωθεί ο όγκος κατανάλωσης του ακριβότερου πρωτότυπου, τότε προφανώς το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ θα αυξηθεί!

Θυμίζω ξανά ότι στο παράδειγμά μας είτε χορηγηθεί γενόσημο είτε πρωτότυπο, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται με την ασφαλιστική τιμή, δηλαδή, 8 ευρώ. Όμως, αν αυξηθεί ο όγκος των γενοσήμων είναι προφανές ότι θα μειωθεί το ποσό της έκπτωσης από το πρωτότυπο, εφόσον αυτό υπολογίζεται με βάση τον όγκο…

Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία των γενοσήμων και πολύ φοβάμαι νέα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν αρχίσει πάλι να ξεφεύγουν. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουμε υπερβαση άνω των 300 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει νέα μέτρα και δεν αποκλείεται και αναβολή της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων…


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons