«Κούρεμα» σύνταξης έως και 62% για όσους «βγαίνουν» πριν από τα 62 έτη

Tου Γιώργου Γάτου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μειωμένες από 10% έως και 62% συντάξεις θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ από την ίδια χρονιά έως το 2022 θα προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο (και 1 έτος από το 2022) στα χαμηλότερα όρια ηλικίας που εξακολουθούν να ισχύουν για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, έτσι ώστε κανένας να μην έχει κίνητρο να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.

Τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει, μαζί με τις ενοποιήσεις των Ταμείων (σε 3 έως το 2018) και ενός νέου ενιαίου (για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως 31/12/2014) τρόπου υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το ελληνικό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με βάση το επίσημο κείμενο που κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα θιγούν οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν ώριμα δικαιώματα, αλλά, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πάνω από 71 εκατ. ευρώ (το 2016) έως και 630 εκατ. ευρώ (το 2030).

Οι 5 αλλαγές
Από την 1/1/ 2016 έως και το 2022 θα προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε έτος στην ηλικία συνταξιοδότησης και από το 2023 ένα έτος κάθε χρόνο στα κάτω των 62 ετών όρια που εξακολουθούν να έχουν δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων. Εξαιρούνται ασφαλισμένοι σε βαρέα - ανθυγιεινά , μητέρες ανηλίκων και αναπήρων παιδιών και η ανατροπή, σύμφωνα με τον δικηγόρο και εκδότη του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλο, αφορά όσους και όσες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες κάτω των 62 ετών όπως: Ανδρες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης που μπορούσαν να «βγουν» στη σύνταξη στα 58 ή στα 59 (αν είχαν τις ημέρες ασφάλισης έως το 2011 ή το 2012, αντίστοιχα), γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης έως το 2010 (θα έβγαιναν στα 57), έως το 2011 (περίμεναν να φτάσουν στα 58) ή το 2012 (θα ελάμβαναν σύνταξη στα 58,5), εργαζόμενους στο θέαμα και ακρόαμα (θα έβγαιναν στη σύνταξη ακόμη και στα 55), σε αεροπορικές εταιρείες, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με συμπληρωμένη 35ετία έως το '12 (μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας τα 60 έτη), άνδρες με 25ετία έως το 2012 (βγαίνουν με μειωμένη στα 60).

Ασφαλισμένοι πριν από το ΄83 στο Δημόσιο που είχαν 25ετία το '12 και βγαίνουν «χωρίς όριο ηλικίας» θεωρούνται θεμελιωμένοι, αλλά, δεν ισχύει το ίδιο σε άλλα ειδικά ταμεία στα οποία η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης.

Προστίθεται επιπλέον μείωση 10% στο πέναλτι του 6% κατ' έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση, πέραν της πενταετίας. Αν για παράδειγμα, η συνταξιοδότηση γίνει στα 57 χρόνια και το όριο είναι στα 62, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 30%. Αν όμως είναι 55 ετών, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 62%.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει, με βάση τις επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες, νέο τρόπο για τον υπολογισμό των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που θα χορηγούνται σε όσους και όσες συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 και μετά.

Μόνο για τη διετία 2015 - 2016 προβλέπει την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και για ένα χρόνο (έως το τέλος του 2015) του ν. 3863/10 για τις κύριες συντάξεις (αντί της χορήγησης βασικής + αναλογικής σύνταξης). Καμία αναφορά δεν γίνεται για τα εφάπαξ.

Μέσα στην τριετία θα ενοποιηθούν, ύστερα από διάλογο, τα ταμεία κύριας ασφάλισης σε τρία (το ΙΚΑ για τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ο ΟΓΑ για τους αγρότες).

Έως τις 31/12/2016 θα έχει «κλείσει», πάντως, η πρώτη φάση των οργανωτικών ενοποιήσεων, με στόχο να μειωθεί το κόστος κατά 30% και τα «πλουσιότερα» ταμεία να στηρίξουν τα «φτωχότερα».

Θα κωδικοποιηθεί και θα προσαρμοστεί στον νέο «χάρτη» των ασφαλιστικών ταμείων (δηλαδή ενιαία καταστατικά για τις εισφορές και τις παροχές ανά ταμείο) η ασφαλιστική νομοθεσία και θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς να ακυρωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη ισχύει.

Ούτε βήμα πίσω στα Εργασιακά

Ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις υποχωρήσεις στο Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Μολονότι δηλώνει «ανοικτή» να επαναδιαμορφώσει το καθεστώς με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, επιμένει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά και στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν το 2010 (751 ευρώ) σταδιακά έως το τέλος του 2016 (από εκεί και πέρα θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων). Οι δανειστές ζητούν να μην ψηφιστεί νέος νόμος, αν δεν συμφωνηθεί το περιεχόμενο (συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, της ήρυξης απεργιών κ.ά.) και δίνουν χρόνο για διαβούλευση έως το τέλος του 2015.

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«Καταργήστε τις πρόωρες από την 1η Ιουλίου και το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016»

Να «μπει» από την 1η Ιουλίου το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (πριν από τα 62 και τα 67), να δίνονται οι συντάξεις με καθεστώς ΙΚΑ, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016 (εντασσόμενο ως προνοιακή παροχή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) και να γίνουν πιο ανταποδοτικές όλες οι παροχές των Ταμείων (συμπεριλαμβανομένων και των παροχών υγείας για τις οποίες ζητήθηκε να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων από 4% σε 6%), ζητούν οι δανειστές. Για το συνταξιοδοτικό εκτιμούν ότι χρειάζονται μέτρα που θα εξοικονομούν 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο στη διετία 2016-2017 και για τα προνοιακά επιδόματα (μαζί με το ΕΚΑΣ) περικοπές 900 εκατ. ευρώ. Τέλος, ζητούν να καταργηθούν όλοι οι κοινωνικοί πόροι («ενοχλητικοί» φόροι) που ενισχύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

 πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons