Βαρύς ο πέλεκυς της έκτακτης εισφοράς: Η λυπητερή στους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ

Βαρύς ο πέλεκυς της έκτακτης εισφοράς, με τους συντελεστές του «χαρατσιού» να αυξάνουν έως και 8%, «θερίζοντας» όλους τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου «συμβολαίου» με τους θεσμούς, βγάζοντας από την τσέπη τους εισπράξεις 300-350 εκατ. ευρώ που θα διοχετευτούν στις ανάγκες του φετινού (εφόσον έχει αναδρομική ισχύ) και του επόμενου προϋπολογισμού.

Η πρόταση της κυβέρνησης που έδωσε άλλη τροπή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στα μεσαία και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, αφού καταργεί την έκπτωση του 30% που είχε τεθεί από φέτος σε ισχύ.

Επίσης, μπαίνει ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής στο εισοδηματικό κλιμάκιο από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ενώ τριπλασιάζεται ο φόρος για τα «ρετιρέ» της φορολογικής κλίμακας (εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ).

Από τις αλλαγές στην κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης αναμένονται εισπράξεις 1,65 δισ. ευρώ, που μαζί με τον ΕΝΦΙΑ που διατηρείται για το 2015 θα καλύψουν το φετινό δημοσιονομικό κενό των 3,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την έκτακτη εισφορά έχει ως εξής:

● Ο συντελεστής διατηρείται στο 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

● Ο συντελεστής διατηρείται στο 1,4%, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ

● 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

● 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ

● 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και

● 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
Τρεις συντελεστές

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει -σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, το οποίο προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Στην πρόταση δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν θα ισχύσουν από την ίδια ημερομηνία και οι υπόλοιπες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση επιμένει σε 3 συντελεστές:

● Εναν υπερμειωμένο 6% (από 6,5% σήμερα), στον οποίο θα υπαχθούν τα φάρμακα, ίσως και κάποια είδη διατροφής, που τώρα επιβαρύνονται με 13%. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα πάνε σε υψηλότερο.

● Εναν μειωμένο στο 11%, στον οποίο θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Στον ίδιο συντελεστή θα ενταχθούν τα ξενοδοχεία από 6,5% σήμερα, και:

● Τον βασικό συντελεστή, ο οποίος παραμένει στο 23%. Σ' αυτόν μεταφέρονται από το 13% που είναι σήμερα: κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, λουλούδια.

Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται: ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφωνίας, ρούχα- παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα-οικιακός εξοπλισμός, απορρυπαντικά-πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία κ.λπ.
Οι 170 χιλ. που βγαίνουν στη σύνταξη πληρώνουν τεκμήρια

Αντιμέτωποι με τα τεκμήρια διαβίωσης και τους φόρους που αυτά συνεπάγονται κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος περίπου 170.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στον «προθάλαμο» της συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή τους ή στην καλύτερη περίπτωση έχουν πάρει μια μικρή προσωρινή σύνταξη.

Και επειδή η εφορία δεν «βλέπει» εισοδήματα το 2014, βγάζει φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα κ.λπ.

Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν μεριμνήσει γι' αυτές τις περιπτώσεις, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τον τεκμαρτό φόρο μέχρι να λάβουν οριστικά τη σύνταξή τους και να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να καλύψουν τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η εφορία, εφόσον βρει έστω και μερικά λεπτά του ευρώ από τόκους καταθέσεων μέσα στο 2014, φορολογεί τον συνταξιούχο (που δεν έχει πάρει ακόμα τη σύνταξη) με συνολικό συντελεστή φόρου 40,3% επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζει με βάση τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους, καθώς επίσης και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Πλήθος εγγράφων για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, δήλωση εκχώρησης συνοδευόμενη υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνονται η μη είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων, το ακριβές ποσό αυτών, η ακρίβεια των κατατεθειμένων εγγράφων και η μη κατοχή άλλων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων πλην των κατατεθειμένων, θα πρέπει να υποβάλουν φέτος στην εφορία οι φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Τη διαδικασία με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκχωρούν, χωρίς αντάλλαγμα, στο Δημόσιο μη εισπραχθέντα μισθώματα του έτους 2014 και να γλιτώνουν από τη φορολόγηση για τα ποσά αυτά καθορίζει απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η δήλωση εκχώρησης υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ, μαζί με όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μη είσπραξη των εκχωρούμενων μισθωμάτων.

Η δυνατότητα υποβολής όλων των εντύπων και εγγράφων παρέχεται μετά το πέρας του φορολογικού έτους το οποίο αφορά (εν προκειμένω το 2014) και πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αυτών, η δήλωση εκχώρησης δεν γίνεται δεκτή.

Η εκχώρηση ολοκληρώνεται με μόνη τη μονομερή δήλωση του εκχωρητή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ρητή αποδοχή της εκχώρησης από το Δημόσιο και αναγγελία της εκχώρησης των μισθωμάτων στον οφειλέτη. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή και δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης εκχώρησης.

Πηγή: Κώστας Τσάβαλος, Μάριος Χριστοδούλου - Εφημερίδα των Συντακτών



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons