130 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα φάρμακα!

Εντός των ημερών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μεγαλύτερες «εκπτώσεις» από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες ευελπιστεί να λάβει φέτος το υπουργείο Υγείας, με σκοπό τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να κατευθυνθούν στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Πάντως, στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τον φετινό στόχο αγγίζει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, και την πορεία αυτή αναμένεται να ανακόψει το φετινό αναμορφωμένο πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ -με καθυστέρηση- εντός των ημερών.
Χθες, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση των οκτώ διαφορετικών rebate (εκπτώσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ) που ισχύουν σήμερα, με ένα κλιμακωτό rebate με βάση τον όγκο των φαρμάκων που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2015, και από το οποίο εκτιμά το υπουργείο ότι θα εξοικονομηθούν 160 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Για το 2014, το συνολικό rebate των φαρμακευτικών εταιρειών ανέρχεται στα 209 εκατ. ευρώ. Εξοικονόμηση προσδοκά το υπουργείο Υγείας και από την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ (την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μελών της), για τα καινοτόμα φάρμακα που θα εξετάσει, με προτεραιότητα τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C. Οπως τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, «η εξοικονόμηση θα στραφεί προς τους αδυνάτους», διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει η διαδικασία μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο, η οποία αρχικά θα αφορά τα χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα το ποσοστό συμμετοχής έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 30%, ήτοι 622 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Τα ποσοστά μείωσης της συμμετοχής και ποιους αφορούν, θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του μήνα, την ίδια εποχή που θα είναι έτοιμο και το σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σχολίασε ως θετική την ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate, ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει το υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων που θα κληθεί να καταβάλει το 2015, δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014, όταν η φαρμακοβιομηχανία κλήθηκε να καταβάλει μέσω rebate και clawback συνολικά 530 εκατ. ευρώ. Και επαναλαμβάνει την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα (σήμερα είναι στο 6,5%), ενώ τάχθηκε κατά της πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός των φαρμακείων, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα τα φαρμακεία είναι πολλά και επαρκούν για να πωλούν αυτά τα φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και τα άλλα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα φάρμακα.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons