Σ. Βαλυράκης: Εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μαύρο χρήμα, η Siemens

Από το koutipandoras.gr

Ο Σήφης Βαλυράκης, που διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση, πρότεινε την καταγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το γερμανικό κολοσσό, σημειώνοντας πως «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του».

«Η υπόθεση Siemens ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης» τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε επανεξέταση της συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλυράκης, στην υπόθεση της Siemens «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του και νομίζω ότι αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι έχει συμβεί».

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποτελεί εμπόδιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την καταγγελία της σύμβασης και την κατάργηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης» είπε, καλώντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «να δώσει σε αυτή τη συγκυρία ένα παράδειγμα εθνικής στράτευσης».

«Το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Προϊόντων Εγκλήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα αρμόδια υπουργεία κ.λπ., δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής, ούτε στην περαιτέρω προσπάθεια πλήρους διερεύνησης του σκανδάλου, ούτε στην προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αλλά ούτε και στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων στην εταιρεία Siemens» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή σε δύο συνεδριάσεις της δεν έδωσε ψήφο για περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ούτε καν αξιολόγησης του κατατεθέντος από την Εξεταστική Επιτροπή πορίσματος, από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, παρά το ότι ομόφωνα το πρότεινε η Εξεταστική Επιτροπή.

Εταιρεία που στην εσωτερική  δομή της  λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μαύρο χρήμα, χαρακτήρισε τη Siemens  ο κ.  Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε ερευνήσει το σκάνδαλο της Siemens, μιλώντας σήμερα στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  ενώ αποκάλυψε ότι από την έρευνα της τότε  Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε ότι:

-Οι μίζες ανέρχονταν σε ποσοστό 10 % επί των συμβάσεων. Ποσό που καταμεριζόταν κατά 8% σε κρατικούς υπαλλήλους και  σε κρατικούς  αξιωματούχους  του δημοσίου και των ΔΕΚΟ ενώ ποσοστό  2% πήγαινε σε κόμματα.

-Η ζημιά που δημοσίου, από την προνομιακή και δεσπόζουσα θέση της Siemens στην ελληνική αγορά υπολογίστηκε σε 2 δις  ευρώ.

Η αίσθηση του κ. Βαλυράκη, από την όλη διαδικασία της έρευνας αλλά και την κατάληξη του πορίσματος της Εξεταστικής, όπως ο ίδιος είπε  ,ήταν πώς <η Siemens απολάμβανε μία ιδιότυπη ασυλία από ολόκληρο το σύστημα>. Εντυπωσιακή και καταγγελτική ήταν η διαπίστωση του ότι <ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης>.  

Αποκάλυψε ότι αν και  είχε εντοπισθεί η ροή μαύρου χρήματος από τη Siemens  και είχε συσχετισθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και υπουργικές αποφάσεις η έρευνα  διεκόπτετο γιατί προσέκρουε σε παρένθετα πρόσωπα.  Οι δε διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών ήταν χρονοβόρες.

Ακόμη ο κ. Βαλυράκης αποκάλυψε ότι δεν υιοθετήθηκαν από το πολιτικό σύστημα οι προτάσεις  επιτροπής όπως:
- άσκηση  αγωγών  για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και ΔΕΚΟ από τις υπερκοστολογημένες συμβάσεις,
- κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων  κατά περιουσιακών στοιχείων παρένθετων, μεταξύ Siemens και κυβερνητικών,  προσώπων που είχαν εντοπισθεί.    

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση καθορίσει το πλαίσιο των εργασιών της επιχειρήθηκε από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να εμφανίσει τη συνεδρίαση χωρίς περιεχόμενο.

Ο κ. Μπάμπης Αθανασίου προέβη σε δύο επισημάνσεις που έχουν  τη σημασία τους καθώς η μία αφορά το εύρος της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας . Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της κυβέρνηση δεν μπορεί να ερευνηθούν καθώς οι πράξεις είναι παραγραμμένες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επίσης υποστήριξε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να έχει νέα στοιχεία για να ξεκινήσει μία νέα έρευνα και τέλος συμφώνησε απολύτως -  και με ικανοποίηση -  όταν ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι η υπόθεση Siemens πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά.  

Τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη την επόμενη εβδομάδα.     πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons