Η ΒΙΟΜΕ σε αφιέρωμα του Guardian για την Εργατική Πρωτομαγιά

Το κυρίαρχο σλόγκαν του 19ου αιώνα «Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε», δύο αιώνες μετά βρίσκεται ξανά στο στόμα πολλών εργατών και γίνεται η επωδός πύρινων λόγων: Ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian σε πέντε χώρες για τα παραδείγματα εργατικής αυτοδιαχείρισης

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βιώνουν μια πιεστική οικονομική κατάσταση και οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που «δοκιμάζουν» τα επίχειρα. Από τις βιομηχανίες της Γαλλίας, έως τις τοπικές επιχειρήσεις της Ισπανίας και από τις παραγωγικές μονάδες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, έως το διαλυμένο οικονομικό ιστό της Ελλάδας, οι εργάτες νιώθουν την ανάγκη της επανένωσης – αν όχι όλοι, τουλάχιστον αρκετοί. Ο Guardian αναζητεί αυτά τα ψήγματα ενότητας που μπορούν να σημαίνουν κάτι και να δίνουν τον τόνο στην Εργατική Πρωτομαγιά του 2015.

«Η πλειοψηφία των εργατών στην Ισπανία, αλλά επίσης στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία αρνήθηκαν να δεχθούν το εταιρικό φιλί του θανάτου. Από το 2008, η οικονομική κρίση χτύπησε καίρια τη βιομηχανία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Εταιρείες έκλεισαν και άλλες προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις».

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Για την περίπτωση της Ελλάδας, η βρετανική εφημερίδα αφηγείται την ιστορία της ΒΙΟΜΕ που είναι χαρακτηριστική για το πώς η κρίση στην Ελλάδα άλλαξε δραστικά το επιχειρηματικό τοπίο.

«Ο Μάριος Κωστόπουλος σταλάζει ένα αιθέριο έλαιο λεμονιού σε 300 πλαστικά μπουκάλια που ο ίδιος και άλλοι τρεις συνάδελφοί του έχουν γεμίσει επί μια ώρα. Η δουλειά του είναι να φτιάχνει υγρά καθαριστικά οικιακής χρήσης. Δεν ήταν αυτή η δουλειά του όταν το 2004 έπιασε δουλειά στη ΒΙΟΜΕ – κάποτε μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλο κύκλο δραστηριοτήτων ειδικά στη Β. Ελλάδα.

Μόνο που η ΒΙΟΜΕ, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει. Από την Φιλκεράμ – Τζόνσον αποχώρησε από την Ελλάδα, αφού πρώτα βίωσε τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης να τη σφίγγει. Η πτώση των πωλήσεων έφτασε στο 40%, ενώ το κόστος ανέβηκε στο 30%. Ο Κωστόπουλος και οι 45 συνάδελφοί του εργάζονται λιγότερες ώρες, ενώ τον Μάιο του 2011 σταμάτησαν να πληρώνονται, αν και επισήμως δεν είχαν ποτέ απολυθεί, έτσι ώστε να λαμβάνουν -τουλάχιστον- το επίδομα ανεργίας. Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η μητρική Φιλκεράμ-Τζόνσον εγκατέλειψε την επιχείρηση. Έτσι, ο Κωστόπουλος και άλλοι 20 εργάτες αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη.

Η γυναίκα του Κωστόπουλου δουλεύει σε έναν παιδικό σταθμό, αλλά τώρα είναι στο σπίτι καθώς πρόσφατα γέννησε το παιδί τους. Ο ίδιος για να τα βγάλει πέρα κάνει όποια δουλειά του βρίσκεται στο δρόμο του. Δουλεύει σερβιτόρος σε γάμους και μπαρ. Είναι ξένος μέλος στις γιορτές των άλλων ανθρώπων. Η οικογένειά του ζει σε 500-600 ευρώ το μήνα.

 

Όταν η Φιλκεράμ-Τζόνσον έφυγε, η πρώτη σκέψη των εργαζομένων ήταν να εμποδίζουν την εταιρεία να πάρει τα μηχανήματα και τα αποθέματα. Φοβήθηκαν πως έτσι δεν θα έπαιρναν ποτέ τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ που τους χρωστούσε σε μισθούς. Αν και αυτό που ήθελαν στην πραγματικότητα ήταν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Ο 45χρονος Δημήτρης Κουματσιούλης λέει: «Κανείς δεν θέλει να είναι άνεργος. Στην Ελλάδα ειδικότερα, αυτή τη στιγμή 45 οικογένειες στερούνται του εισοδήματος». Κατά τις πρώτες γενικές συνελεύσεις των εργαζόμενων, υπήρξε η σκέψη να μείνει η εταιρεία στα χέρια τους και να την λειτουργήσουν ως μια αυτοδιαχειριζόμενη, συνεταιριστική εταιρεία – πρόταση που έλαβε το 97% της έγκρισης. Μια αντιπροσωπεία των εργαζομένων πήγαν στην Αθήνα και είχαν συνομιλίες με τους τότε ιθύνοντες του υπουργείου Απασχόλησης, αλλά διαπίστωσαν πως οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν επιθυμούσαν την επανέναρξη της στην περιοχή.

The prospects are good

Μέχρι τα μέσα του 2012, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ είχαν έρθει σε επαφή με δίκτυα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής μιας σειράς σαπουνιών, απορρυπαντικών και μαλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Θα χρησιμοποιούσαν τα υπάρχοντα μηχανήματα και τις πρώτες ύλες για να παράγουν ένα φθηνό προϊόν. Οι τοπικοί σύλλογοι και τα σωματεία είχαν υποσχεθεί να διανείμουν ένα ποσοστό της παραγωγής.

Τον Φεβρουάριο του 2013, μετά από μια τριήμερη εκδήλωση αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, η ΒΙΟΜΕ επανεκκίνησε υπό τον έλεγχο των εργαζόμενων και τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου μια δικαστική απόφαση αναγνώρισε ως νόμιμη τη σύσταση της συνεταιριστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας τους.

Τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ πωλούνται μέσω των δικτύων αλληλεγγύης στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ελβετία και την Αυστρία. Το βασικό στοιχείο της εταιρείας, έτσι όπως είναι καταγεγραμμένο στο καταστατικό της, είναι η συλλογική δράση και οι κοινές αποφάσεις. Στο μεταξύ, όμως, έχουν μπλεχτεί σε δικαστικούς αγώνες με την προηγούμενη ιδιοκτησία που μπορεί να μην θέλει να τρέξει την επιχείρηση, αλλά θέλει να πουλήσει τη γη.

Η νέα κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νόμος που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν νόμιμα τα εργοστάσια που εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Ο Κουματσιούλης λέει: «Δεν θέλουμε να το κρύψουμε. Πάνω από τη δική μας δουλειά και τις οικογένειές μας, αυτό που μετράει είναι η ισότητα, η δημοκρατία και το σύνολο των σχέσεων εργάτη-εργοδότη.

Αν η ΒΙΟΜΕ, τελικά, πέτυχε το στόχο της να παράγει μέχρι ένα τόνο την ημέρα σε σαπούνια, απορρυπαντικά και υγρά καθαριστικά, λέει ο Κωστόπουλος, είναι ένα κέρδος διότι ψυχολογικά, πολιτικά και οικονομικά δεν έχουμε αφεντικό. Δουλεύουμε για εμάς. Και αυτή είναι η διαφορά».

Το άρθρο ειναι αναδημοσίευση από τον Guardian και το μετέφρασε το Διονύσης Μαρίνος για το iefimerida.grπηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons