Μετά την «επαναφορά» της εμπορικής ονομασίας στις ιατρικές συνταγές για τα γενόσημα φάρμακα, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του ....brand name και στα πρωτότυπα φάρμακα! Συγκεκριμένα, η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή - η οποία επιτρέπει στους γιατρούς όχι μόνο να συνταγογραφούν την δραστική ουσία ενός φαρμάκου αλλά και να προτείνουν συγκεκριμένο φάρμακο με βάση την εμπορική ονομασία, υπό την προϋπόθεση ότι είναι γενόσημο – περιλαμβάνει και δεύτερο μέρος.
Όπως προκύπτει από σχετική ανάρτηση της ΗΔΙΚΑ, από την «Πέπτη 30/4/2015 ενεργοποιείται στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η δυνατότητα πρότασης εμπορικής ονομασίας για τις χρόνιες παθήσεις στην εμφάνιση και εκτύπωση συνταγής. Η Χρόνια Πάθηση ορίζεται όταν η συνταγογράφηση γίνεται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όταν χορηγούνται επαναλαμβανόμενες συνταγές ή επιλέγεται θεραπεία μηνός ή διμήνου ή όταν ο ιατρός επιλέγει την ένδειξη Χρόνια Πάθηση. Ως προτεινόμενο νοείται το ιδιοσκεύασμα μέσω του οποίου κατά τη συνταγογράφηση ο ιατρός ορίζει τη δραστική ουσία και το οποίο θα αναγράφεται στη συνταγή ως Προτεινόμενο Ιδιοσκεύασμα. Η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί «Συνταγογράφηση με Εμπορική Ονομασία» και επομένως δεν προσμετρείται στο 15% της αξίας συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία του ιατρού. Επιπλέον, δε δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής. Η τροποποίηση έγινε κατ' εφαρμογή της εγκυκλίου με Α.Π. Γ5/οικ. 26225/8-4-2015 του Υπουργού Υγείας».
Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πλέον μπορούν να συνταγογραφούν απεριόριστα φάρμακα σύμφωνα με την εμπορική ονομασία, αρκεί να αφορά σε χρόνιες παθήσεις, όπως οστεοπόρωση, χρόνιες αρθρίτιδες, χρόνιες αναιµίες, σακχαρώδης ∆ιαβήτης, υπερχοληστεριναιµία, Αρτηριακή Υπέρταση, Στεφανιαία νόσος, Καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις δηλαδή που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης.
πηγή: stithoskopio