Άκρως προβληματική παραμένει η εικόνα για την κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα. Έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, το μόνο που έχει κατορθώσει η χώρα μας είναι να μειώσει τις τιμές των σκευασμάτων. Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και δεν έχει γίνει τίποτε για τον έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων. Τα παραπάνω ανακοίνωσε – μεταξύ άλλων – ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάρκος Ολλανδέζος (φωτό) σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα με θέμα το φάρμακο.
Ο κ. Ολλανδέζος παρέθεσε μία σειρά στοιχείων (παρατίθενται πιο κάτω), από τα οποία προκύπτει το εξής παράδοξο για τη χώρα μας:
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση πρωτοτύπων σκευασμάτων, τα οποία είναι σαφώς πιο ακριβά. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται (παραδόξως) και η Πορτογαλία. Ο κ. Ολλανδέζος σχολίασε ότι ψηλά στην κατανάλωση καινοτόμων φαρμάκων βρίσκονται χώρες με υψηλό ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ). Στον αντίποδα, η Ελλάδα παραμένει τελευταία χώρα σε κατανάλωση γενοσήμων σκευασμάτων, τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι – παρά το υψηλό τους ΑΕΠ – στην κορυφή της Ευρώπης σε κατανάλωση γενοσήμων βρίσκονται χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο...
Αποκαλυπτικό, τέλος, της στρέβλωσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά φαρμάκου, είναι το στοιχείο ότι κάθε χρόνο χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ 60 εκατομμύρια συνταγές φαρμάκου!
Εμβόλια
Παρά την υψηλή κατανάλωση πρωτοτύπων, ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ χαρακτήρισε χαμηλή τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.
Τόνισε, δε, ότι σε αυτήν δεν πρέπει να υπολογίζονται τα εμβόλια και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους, τα οποία έπρεπε να θεωρούνται προνοιακή παροχή.
Δ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
πηγή: stithoskopio