Χάρης Στάμος: Παρατηρήσεις στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς ιατρούς.

Του Χάρη Στάμου Ιατρού Παθολογοανατόμου μέλος του Ι.Σ. Ρόδου
Ο κεντρικός άξονας σκέψης του υπουργείου με την κατάθεση της τροπολογίας για τους επικουρικούς γιατρούς είναι αυτός:

«Στην απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικών γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας. Η επιλογή θα γίνεται από λίστες ανά ειδικότητα και ανά Υ.Π.Ε. βάσει ηλεκτρονικού καταλόγου, χωρίς να χρειάζεται προκήρυξη θέσης. Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτονται πολύ πιο έγκαιρα τα κενά που εμφανίζονται καθημερινά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μετά την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση των καταλόγων επικουρικών γιατρών και τη διαδικασία τοποθέτησής τους.»

Οι ενστάσεις είναι πολλές και ποικίλες:

1) Μέχρι τώρα μετρούσε η προϋπηρεσία του επικουρικού ως κριτήριο, μαζί με την ημερομηνία-αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης των χαρτιών, για την προτεραιότητα στην κατάληψη θέσης. Αυτό καταργείται (άρθρο 2α) με άμεσο αποτέλεσμα για τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους (οι οποίοι σχεδίαζαν έστω και μεσοπρόθεσμα το μέλλον τους στο ΕΣΥ με αυτό το κριτήριο) να υφίσταται πλήρη ανατροπή των στόχων τους έστω και για το επόμενο έτος. Μην ξεχνάμε ότι οι πλείστοι των συναδέλφων επικουρικών έχουν ήδη οικογενειακές υποχρεώσειςή είναι στα πρόθυρα να δημιουργήσουν οικογένεια με άμεση συνέπεια αυτού του είδους η διαδικασία (πλήρη απώλειατης προϋπηρεσίας) να τους ξαναφέρνει στο σημείο μηδέν του σχεδιασμού της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής.

2) Μέχρι τώρα το δικαίωμα προτίμησης για τον υποψήφιο επικουρικό γιατρό ήταν η επιλογή δύο Νοσοκομειακών Μονάδων. Με την τροπολογία αυτή η δυνατότητα καταργείται και στην θέση της μπαίνει δικαίωμα προτίμησης μεταξύ δύο ΥΠΕ. Εντελώς εκβιαστικό και ψυχοφθόρο, διότι με βάση τα προαναφερόμενα (οικογένεια κ.λ.π.) ο γιατρός μπορεί να τοποθετηθεί σε μέρη της επικράτειας για τα οποία ο ίδιος δεν θα έχει εκφέρεικαμία προτίμηση, και με βάση τις τιμωρητικές ποινές από το υπουργείο (σε μη αποδοχή τοποθέτησης –άρθρο 2β) είναι καθαρά εκβιαστικός ό τρόπος επιλογής από τον συνάδελφο της θέσης.Σημειωτέον μιλάμε για ειδικευμένους συναδέλφους που μαζί με όλα τα άλλα βάρη που υφίστανται (οικογενειακά-οικονομική κρίση- δραματική μείωση του μισθολογίου ιατρών του ΕΣΥ-περικοπές και μη έγκαιρη πληρωμή εφημεριών) θα έχουν να αντιμετωπίσουν κοστολόγιο εσωτερικής μετανάστευσης στην επικράτεια-και όχι σε μέρη της επιλογής τους κοντά στην οικογένειά τους. Σημειώνω ότι η δική μου γενιά των επικουρικών έχει αποκλειστεί από τις μόνιμες προσλήψεις του ΕΣΥ από το 2011.

3) Το δικαίωμα – κίνητρο της τριετίας και της δυνατότητας συνυπηρέτησης της-ου συζύγου καταργείται (άρθρο 2γ)-άμεσο αποτέλεσμα έχει μαζί με τα προαναφερθέντα την πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων.
4) Τα τελευταία πέντε έτη πέρασαν από την καμπούρα των επικουρικών συναδέλφων, τουλάχιστον 6 τροποποιήσεις-αλλαγές κάνοντας τα νεύρα μας κορδόνια και αφήνοντάς μας την πεποίθηση πλέον ότι καμία κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την ουσιαστική και σε βάθος χρόνου αντιμετώπισητων προβλημάτων της δημόσιας υγείας (υποστελέχωση-απουσία προσλήψεων εδώ και μιά πενταετία), αλλά όλες προσβλέπουν σε αυτόν τον περίεργο και αμαρτωλό θεσμό των επικουρικών, για να δώσουν προσωρινές και εμβαλωματικές λύσεις για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον οι επικουρικοί ιατροί, ειδικά στην περιφέρεια ΚΑΙ ειδικότερα στην νησιωτική Ελλάδα καλύπτουν ΟΧΙ έκτακτες αλλά ΠΑΓΙΕΣ ανάγκες με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, με μόνη ελπίδα να ανοίξει κάποτε και για αυτούς η πόρτα του ΕΣΥ με προσλήψεις (και μην ισχυριστεί κάποιος ότι με την παρούσα μισθολογική κατάσταση λύνει κανένας συνάδελφος τα οικονομικά προβλήματά του- θα γελάσουμε).

ΟΧΙ άλλες έκτακτες ανάγκες. Ο κόπος που έχει καταβάλλει ο ειδικευμένος ιατρός στην ζωή του είναι πολύς και βαρύς και δεν πρέπει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μας εμπαίζει με το πρόσχημα της κάλυψης δήθεν έκτακτων αναγκών στις νοσοκομειακές μονάδες ιδίως της περιφέρειας.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

Πρόνοια για προσμέτρηση (με οποιοδήποτε τρόπο) της προϋπηρεσίας του κάθε συναδέλφου στο ΕΣΥ και όσο το δυνατόν άνοιγμα του εύρους επιλογών των συναδέλφων χωρίς τιμωρητικές διατάξεις-λαιμητόμους.

Επιτέλους καταγραφή των ΠΑΓΙΩΝ αναγκών στην Δημόσια Υγεία και εκκίνηση των επιτακτικά αναγκαίων προσλήψεων με ακέραιο το δικαίωμα των συναδέλφων που έχουν υπηρετήσει στην περιφέρεια και ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα να προσμετράται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους, ως επικουρικών ιατρών, στο διπλάσιο για κατάληψη θέσης του ΕΣΥ.

Σκεφτείτε μόνον το ανάθεμα των οικογενειών μας για το λειτούργημα-επάγγελμα που επιλέξαμε και τον τρόπο συμπεριφοράς από το επίσημο κράτος σε άκρως εξειδικευμένους επιστήμονες που υπηρετούν αυτόν τον λαό από εσχατιές της επικράτειας.
ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Στάμος Χαρίλαος MD, Phd
Ιατρός Παθολογοανατόμος
Επικουρικός στο ΓΝ Ρόδου (για τρίτη θητεία με την οικογένεια στην Αλεξανδρούπολη)


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons