Όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις - Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε η Υπουργική Απόφαση Βορίδη με την οποία μπαίνει πλαφόν ανά γιατρό στη συνταγογράφηση κι εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Μόνο στις δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν στο εξής να κάνουν όλες τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και δωρεάν, οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις. 
Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί στο Virus ο Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου: «Οι δημόσιες δομές υγείας αυτή τη στιγμή – νοσοκομεία και ΠΕΔΥ – καρκινοβατούν. Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες, αντιδραστήρια δεν υπάρχουν και συνεπώς προβλέπεται τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς».

Είναι γεγονός ότι - με τα σημερινά δεδομένα - τα υποστελεχωμένα και τραγικά υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση ν’ αντέξουν το βάρος μιας μαζικής στροφής των ασφαλισμένων για διαγνωστικές εξετάσεις σε αυτά. Ούτε συζήτηση φυσικά για τα κέντρα υγείας που εξυπηρετούν
ως επί το πλείστον την περιφέρεια και δεν έχουν ούτε ξεσκονόπανα από τότε που διασυνδέθηκαν λειτουργικά με τις ΥΠΕ. Σ’ ότι αφορά δε τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ, από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και μετά, έμειναν χωρίς αντιδραστήρια κι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις.

«Ο Ιδιωτικός τομέας υγείας αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος – στην κυριολεξία – που στηρίζει την ΠΦΥ» τονίζει ο κ. Ελευθερίου, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με επαρκή τρόπο οι ασφαλισμένοι. Ο ίδιος εκφράζει, ταυτόχρονα, τη δυσαρέσκειά του για την εκ των υστέρων πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε διάλογο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις προηγούνται των αποφάσεων, διαφορετικά η πρόταση για διάλογο είναι προσχηματική και χωρίς ουσία».

Το «μποτιλιάρισμα» που θα προκληθεί στις δημόσιες δομές υγείας είναι σαφές ότι θα καταστήσει πιο δυσχερή την πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις. Σε άλλες εποχές, το πιο πιθανό θα ήταν να πληρώσει κανείς ιδιωτικά για να κάνει τις εξετάσεις που του έχει γράψει ο γιατρός του. Μετά από 5 χρόνια κρίσης όμως, με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, με τους μισθούς και τις συντάξεις «τσακισμένα», το περιθώριο ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία είναι ανύπαρκτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για τον περιορισμό των φαινομένων σπατάλης, όπου παρατηρούνται. Όμως, μέτρα τύπου "κόφτη" είναι κάτι άλλο, ειδικά μάλιστα όταν έχεις μια δημόσια υγεία να «καταρρέει»...

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons