Τελευταία η Ελλάδα στην κατανάλωση γενόσημων


Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Με «ρυθμούς χελώνας» προχωρεί η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας, με την Ελλάδα να παραμένει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη: τα γενόσημα σε αξίες κυμαίνονται σήμερα μόλις στο 18% με 20% και σε όγκο γύρω στο 35%. Πρώτη σε κατανάλωση είναι η Γερμανία, με ποσοστό 80% και ακολουθούν χώρες, όπως η Ολλανδία (75%) και η Αγγλία (70%), ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ποσοστά 60% και 55% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση καινοτόμων (κατέχει την 4η υψηλότερη κατανάλωση), τα οποία ωστόσο εκτινάσσουν στα ύψη την φαρμακευτική δαπάνη. Ενδεικτικό είναι ότι η «είσοδος» δύο νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C θα προκαλέσει ετήσια δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ 440 εκατ. ευρώ (για περίπου 10.000 ασθενείς) όταν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έχει «οροφή» τα 2 δισ. ευρώ για το 2015.

Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), οι οποίες βρίσκονται στις έξι πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις στα καινοτόμα σκευάσματα. Τις πρώτες τρεις θέσεις κατέχουν το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Γαλλία.

Στα ύψη παραμένει και η κατανάλωση καθώς -σε ετήσια βάση- διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ 60 εκατομμύρια συνταγές!

Όπως είπε χθες ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Μάρκος Ολανδέζος, η διείσδυση των γενοσήμων συντελείται αργά και με λάθος τρόπο. Η καινοτομία δεν είναι δεδομένη, σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι κυκλοφορεί, δεν σημαίνει ότι είναι καινοτόμο.

ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα της ΠΕΦ, η Ελλάδα σήμερα έχει φαρμακευτική δαπάνη χαμηλότερη κατά 30% και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ δεν επαρκεί.

Η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα είναι 183 ευρώ και στην Ευρωζώνη 274 ευρώ. Αλλά και οι δαπάνες υγείας, στο 5% του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερες ακόμη και από τον μέσο όρο των ανατολικών χωρών.

Ο κ. Ολανδέζος αναφέρθηκε επίσης στα εισπρακτικά μέτρα, με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, να έχουν κληθεί να πληρώσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ σε rebate και clawback. Και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός καθώς η φαρμακοβιομηχανία και η αγορά φαρμάκου γενικότερα, δεν αντέχει περαιτέρω παρέμβαση στις τιμές.

Μεταξύ άλλων πρότεινε την άντληση πόρων από τους λεγόμενους φόρους της αμαρτίας (αύξηση φορολογίας που ενδεχομένως έχουν επιβλαβή συνέπεια στην δημόσια υγεία).

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του κατά 200- 500 εκατ. ευρώ εάν προχωρούσε σε αύξηση κατά 10-25 ποσοστιαίων μονάδων στα εν λόγω προϊόντα. Ειδική αναφορά έγινε για το θέμα της πρόσβασης των ανασφάλιστων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ να υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί να ενταχθεί η δαπάνη των ανασφάλιστων στα 2 δισ. ευρώ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Για ακόμη μια φορά επανέλαβαν ότι το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά τα 60 εκατ. συνταγές, αριθμός υπερβολικά μεγάλος, ο οποίος ακόμη και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση δεν μπορεί να ελεγχθεί.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η ΠΕΦ δεν είναι απέναντι σε θέματα καινοτομίας, καθώς στηρίζει τόσο την καινοτομία, όσο και την προστιθέμενη αξία. Στο αναπτυξιακό πλάνο των εταιρειών, πρόσθεσε ακόμη, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν πολλά χρήματα στην οριακή καινοτομία.

Η ΠΕΦ, κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας, θα φωνάζει πάντα, ο ασθενής να έχει το φάρμακο που θέλει, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ένας εξορθολογισμός. Η Ελλάδα όμως δυστυχώς, επιλέγει πάντα την εύκολη λύση, που είναι η στοχοποίηση των τιμών, σημείωσε.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons