«Καθίζηση» στις μαγνητικές!

Σε διόρθωση της υπερβολής με τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες οδήγησε η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχασε την πρωτιά και υποχωρεί συνεχώς στη διεθνή κατάταξη.
Το «φρένο» που έβαλε ο ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τις τιμές των εξετάσεων και βάζοντας «πλαφόν» ανά διαγνωστικό κέντρο, οδήγησε στον εξορθολογισμό μίας κατάστασης η οποία ήταν ομολογουμένως ακραία.
Πριν από την κρίση, οι Ελληνες κάναμε υπερδιπλάσιο αναλογικά αριθμό μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε τότε 71 ευρώ για μία αξονική. Η δημοσιονομική πίεση οδήγησε σε μείωση της τιμής της αξονικής τομογραφίας, αρχικά στα 60 ευρώ και στη συνέχεια κάτω από τα 30 ευρώ.
Η υποχώρηση στις τιμές οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των εξετάσεων, προφανώς επειδή τα διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν επαρκή κίνητρα να κάνουν πολλές εξετάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές τιμές αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση της λεγόμενης «προκλητής» ζήτησης.


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες «ξεφούσκωσαν» στην Ελλάδα της κρίσης. Το 2008, αναλογούσαν 321,8 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που το 2012 περιορίστηκε σε 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους.

Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, μειώθηκαν οι εξετάσεις κατά περίπου 44%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες από 98,3 ανά 1.000 κατοίκους το 2008, περιορίστηκαν σε 67,6 το 2012 (μείωση 31,23%).

Η καθίζηση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε σημαντική υποχώρηση στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή: Το 2008, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Είχε σχεδόν διπλάσιες αξονικές από το δεύτερο στην κατάταξη Βέλγιο (321,8 έναντι 179,3). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην τέταρτη θέση, με 180,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, μετά την Εσθονία (393,3), τις ΗΠΑ (256,8) και το Λουξεμβούργο (205).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις μαγνητικές τομογραφίες. Το 2008, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 98,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, με δεύτερες τις ΗΠΑ (93,4). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην έκτη θέση, μετά την Τουρκία (114,3), τις ΗΠΑ (104,8), τη Γαλλία (82), την Ισλανδία (79,3) και το Λουξεμβούργο (78,8).

Τα θετικά αυτά στοιχεία συνοδεύονται, ωστόσο, από την εξής ανησυχητική επισήμανση. Παρά τη θεαματική μείωση στον αριθμό των εξετάσεων, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διαγνωστικών μηχανημάτων.

Το 2008 αναλογούσαν 30,8 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2012, η αναλογία διαμορφώθηκε σε 34,8 αξονικούς ανά εκατομμύριο κατοίκους (αύξηση 18,78%). Αύξηση καταγράφεται και στους μαγνητικούς τομογράφους, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2012 σε 23,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από 19,7 ανά εκατομμύριο το 2008 (αύξηση 12,98%).

Σε αριθμό μηχανημάτων, η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις. Στους μαγνητικούς που είχε το 2008 την τρίτη θέση, έφτασε το 2012 στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Στους αξονικούς τομογράφους έφτασε στην πρώτη θέση, από την έκτη που κατείχε το 2008.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Οδηγίες προς γιατρούς από ΕΟΠΥΥ

Με εφαρμογή «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», επιχειρούν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να ελέγξουν τη δαπάνη για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Πρόκειται για συγκεκριμένες οδηγίες προς γιατρούς να συνταγογραφούν εξέταση ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει ο ασθενής τους.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρέπεμψε το προεδρείο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Η Ακτινολογική Εταιρεία έχει διαθέσιμα τα πρωτόκολλα τα οποία προσαρμόζονται ήδη στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Ακτινολογίας, Κυριάκος Στριγγάρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ της Ακτινολογικής Εταιρείας και της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμοστούν τα στοιχεία στο σύστημα το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Στριγγάρης εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον μεγάλο αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που διαθέτει η χώρα μας.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα -σημειώνει- προκλήθηκε από την απελευθέρωση της αδειοδότησης και κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέων μηχανημάτων, που υπήρξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο καθηγητής εκτιμά ότι από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αδειοδοτήσεις και θεωρεί ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση και των εξετάσεων.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία -τονίζει- έχει προσφύγει κατά της απελευθέρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εισηγήθηκε, δε, στον υπουργό Υγείας να διαμορφωθεί ένας «Τεχνολογικός Υγειονομικός Χάρτης», στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες για εξοπλισμό ανά περιοχή και θα δίνονται οι σχετικές άδειες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons