Μάχες αστυνομίας-διαδηλωτών γύρω από την αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την απαγόρευση της πορείας συνδικαλιστικών οργανώσεων που επέβαλαν οι αρχές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ.

Η πλατεία είναι αποκλεισμένη από χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ νεαροί περιμετρικά της πλατείας πετούν μολότοφ. Οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και νερό.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα, ωστόσο οι περισσότεροι διαλύθηκαν στα σοκάκια της περιοχής.

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση της Αστυνομίας είχαν αναφερθεί μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, 134 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το πρωί.

Έπειτα από την πρόσκληση των δύο μεγάλων αριστερών συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μπεσίκτας και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς», «Ζήτω η 1η Μάη», «Μαζί ενάντια στο φασισμό» είναι ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν, ενώ μπροστά τους βρίσκονταν παρατεταγμένες μονάδες της αστυνομίας, εξοπλισμένες με αντλίες νερού. Η αστυνομία είχε αποκλείσει από τα ξημερώματα κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε κάθε διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία, αναφέροντας ότι η πλατεία «δεν είναι κατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς».

Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει συστηματικά τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Ταξίμ, που ήταν το επίκεντρο, τον Ιούνιο του 2013, ενός πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του.

Ωστόσο τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας πανικό στον κόσμο και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

«Το 1977 έγινε μια σφαγή. Εμείς θέλουμε απλά θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε την ημέρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε να την τιμάμε διαφορετικά, είναι πολύ συμβολική για μας» δήλωσε ο Ομάρ Καράτεπε, ηγέτης της Συνομοσπονδίας των Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (Disk).

Η Πρωτομαγιά του 2014 σφραγίστηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών γύρω από την πλατεία Ταξίμ που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 90 ανθρώπων και τη σύλληψη άλλων 142.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους διαδηλωτές να απόσχουν από κάθε βία.

Τον Μάρτιο, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την «εσωτερική ασφάλεια», που ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν το νόμο «ελευθεροκτόνο».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

 



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons