Δορυφόροι χαρτογραφούν το βυθό των ωκεανών με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ

Νέοι χάρτες των βυθών των ωκεανών, που προέκυψαν από δορυφορικά δεδομένα, αποκάλυψαν χιλιάδες άγνωστα έως τώρα υψώματα, ρήγματα και άλλα τεκτονικά χαρακτηριστικά τους.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δημιούργησαν τους χάρτες, αναλύοντας αχρησιμοποίητες έως τώρα ροές δεδομένων από το δορυφόρο Jason (Τζέισον) της αμερικανικής NASA και από τον δορυφόρο Cryosat-2 (Κρίοσατ-2), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Αντίθετα από τις παραδοσιακές μετρήσεις με σόναρ από πλοίο επιφανείας, όπου τα ανακλώμενα στο βυθό κύματα έχουν επιτρέψει έως τώρα τη χαρτογράφηση του 20% του βυθού των ωκεανών, οι δορυφόροι συλλαμβάνουν ανεπαίσθητες διαφορές στη βαρυτική έλξη στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού. Οι διαφορές αυτές οφείλονται σε γεωλογικά χαρακτηριστικά που συχνά βρίσκονται χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ακόμα κι αν είναι θαμμένα κάτω από παχιά στρώματα ιζημάτων.

Οι επιστήμονες στο Σκριπς ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την επεξεργασία αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων, παίρνοντας υπόψη τα ωκεάνια κύματα και τις παλίρροιες. Οι νέοι χάρτες θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση για πετρέλαιο και στην πλοήγηση των υποβρυχίων, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες στους ερευνητές που μελετούν τις τεκτονικές πλάκες. Η ερευνητική ομάδα προσθέτει και νέα δεδομένα, ώστε οι χάρτες να γίνουν ακόμη πιο λεπτομερείς και ακριβείς.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώπηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons