Πιο κοντά στο εμβόλιο κατά της υπέρτασης

Ενα εμβόλιο στο μέλλον θα ρίχνει έως και επί έξι μήνες την υψηλή αρτηριακή πίεση των υπερτασικών, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από τα καθημερινά χάπια. Οι πετυχημένες δοκιμές σε πειραματόζωα (αρουραίους) ανοίγουν πλέον τον δρόμο για τη δοκιμή του πειραματικού εμβολίου και στους ανθρώπους.
Τα πειράματα

Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιρονόρι Νακαγκάμι του Πανεπιστημίου της Οζάκα ανοσοποίησαν υπερτασικούς αρουραίους, χορηγώντας τους ένα εμβόλιο (χωρίς ένεση) σε τρεις δόσεις, με ενδιάμεσα διαλείμματα δύο εβδομάδων. Το εμβόλιο όχι μόνο μείωσε την πίεση του αίματος για χρονικό διάστημα έως ενός εξαμήνου, αλλά επίσης μείωσε τις βλάβες των ιστών στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία εξαιτίας της υπέρτασης. Δεν υπήρξαν παρενέργειες ή σημάδια βλαβών σε άλλα όργανα, όπως στα νεφρά ή στο ήπαρ.

Το εμβόλιο DNA, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων αντισωμάτων, στοχεύει στην αγγειοτενσίνη ΙΙ, μία ορμόνη που αυξάνει την πίεση του αίματος, καθώς αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν. Η στένωση των αγγείων προκαλεί υπέρταση και υποχρεώνει την καρδιά να «δουλεύει» πιο σκληρά.

Το εμβόλιο

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους, το οποίο θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της υπέρτασης, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να παίρνουν χάπια καθημερινά. Συχνά οι υπερτασικοί ξεχνούν να πάρουν το φάρμακό τους, πράγμα που τους θέτει σε κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Το εμβόλιο DNA δρα με παρόμοιο τρόπο με τα φάρμακα κατά της υπέρτασης, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν, πράγμα που μειώνει την πίεση του αίματος. Έχουν υπάρξει και άλλες προσπάθειες, εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, για άλλου τύπου εμβόλια κατά της υπέρτασης, όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς δεν έχουν εμφανίσει ανάλογης χρονικής διάρκειας αποτελεσματικότητα, ενώ συνήθως συνοδεύονται και από παρενέργειες τύπου γρίπης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εμβόλιο θα παρέχει φθηνότερη θεραπεία. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε λίγα χρόνια στην Ιαπωνία ή σε άλλη χώρα. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εμβολίων και για άλλες παθήσεις. Προς το παρόν πάντως, κανένα εμβόλιο DNA δεν έχει εγκριθεί προς χρήση σε καμία χώρα, αλλά αρκετά βρίσκονται υπό δοκιμή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το σχετικό οικογενειακό ιστορικό και το στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης, από την οποία πάσχουν σχεδόν ένας στους τρεις ενηλίκους. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension».

ΠΗΓΗ: tovima.gr



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons