Αναδρομικά «ραβασάκια» σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που άφησαν απλήρωτο το τέλος επιτηδεύματος του 2013 ετοιμάζεται να αποστείλει η Εφορία, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή τους καθώς μέσα σε μια «αφυδατωμένη» αγορά θα πρέπει να εξοφλήσουν και τον «λογαριασμό» με την οφειλή του 2015.
Τις επιχειρήσεις αυτές συνέλαβε η ηλεκτρονική «απόχη» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μετά τις διασταυρώσεις τις οποίες έκανε για το συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα να οδηγούνται υποχρεωτικά τώρα στο ταμείο της Εφορίας, καλούμενες έτσι να πληρώσουν διπλό το συγκεκριμένο «χαράτσι».
Το ποσό που πρόκειται να εισπραχθεί υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 70% αυτής της οφειλής, ήτοι 140 εκατ. ευρώ, από αυτό το τέλος μπορεί να έρθει άμεσα στα κρατικά ταμεία βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα των δημόσιων εσόδων.
Ηδη η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού (του εκκαθαριστικού σημειώματος) του τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2013 για τα νομικά πρόσωπα καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες για την επιβολή και την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους.
Σύμφωνα με την απόφαση Σαββαΐδου, οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει το τέλος επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013 θα λάβουν εντός των προσεχών ημερών, στα e-mails τους και στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet ειδοποιητήρια και ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τα παραπάνω ποσά, σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους έναν μήνα μετά τη βεβαίωσή του, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του Τέλους (εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης) θα παρέχεται έκπτωση 1,5% επί του ύψους του «χαρατσιού». Να σημειωθεί ότι το ποσό του τέλους επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται σε:
■ 800 ευρώ, για εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους ή σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
■ 1.000 ευρώ, για εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
■ 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
■ 650 ευρώ για όσους έχουν «μπλοκάκια» (από 500 ευρώ το 2014) ανεξάρτητα αν αποκτούν ή όχι εισοδήματα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
πηγή: alfavita.gr