Το Ποτάμι ζητά να σταματήσει η προβολή της γερμανικής εισβολής για να μη δυσαρεστηθεί η γερμανική κυβέρνηση

Θέμα στη Βουλή έκαναν πέντε βουλευτές του Ποταμιού το βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941,  γιατί όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δυσαρεστεί την γερμανική κυβέρνηση.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας και Εξωτερικών οι βουλευτές του κόμματος Χριστίνα Ταχιάου, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Ιάσονας Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός αφού «στηλιτεύουν» την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει και - μεταξύ των άλλων - σημειώνεται και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της γερμανικής κυβέρνησης!!

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του Ποταμιού:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Επικρατείας

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Εξωτερικών

Θέμα: Προβολή βίντεο στους σταθμούς του Μετρό με εικόνες από την χιτλερική εισβολή στην Αθήνα το 1941

Από το τηλεοπτικό κύκλωμα του Μετρό Αττικής έχει αρχίσει η προβολή βίντεο στις οθόνες των σταθμών του με εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941. Σε αυτό μάλιστα ακούγεται και η φωνή του Έλληνα δημοσιογράφου της εποχής εκείνης σε σχετικό απόσπασμα που καλούσε τους Έλληνες σε αντίσταση και πόλεμο μέχρι την τελική νίκη.

Το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Σε δημοσίευμα μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας αποτυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανικής Κυβέρνησης για την εν λόγω ενέργεια. Κατά το δημοσίευμα αυτό πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Τουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.

Σημειώνουμε ότι, η Αναπληρώτρια Υπουργού Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά, της οποίας το υπουργείο φαίνεται ότι ζήτησε την προβολή αυτή σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών την 12/05/2015, σε ερώτηση της υπογράφουσας την παρούσα ερώτηση βουλευτού κας Χ. Ταχιάου, απόρησε σε ποιο σποτ αναφέρεται, δηλώνοντας άγνοια.

Με τέτοιου είδους ενέργειες, η εικόνα που πλάθεται για την χώρα μας και ειδικά αυτήν την περίοδο είναι απαράδεκτη και αποκρουστική. Ο αντίκτυπος της στον τουρισμό είναι άκρως επαχθής και ζημιογόνος δεδομένου ότι το εν λόγω βίντεο υποτιτλίζεται στην αγγλική γλώσσα. Δεν είναι τρόπος αυτός για να «καλωσορίζεται» ο τουρίστας που επιλέγει τη χώρα μας.

Πέρα όμως από τον τουρισμό τορπιλίζει ευαίσθητες ισορροπίες που αυτήν ειδικά την περίοδο επιβάλλεται να τηρούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και δεδομένου ότι:

1. Σήμερα αλλά και πλέον του μισού αιώνα η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Δ. Ευρώπης που είχαν εμπλακεί στον καταστροφικό για όλες εκείνο Β' Π.Π. είναι πλέον σύμμαχοι, εταίροι στην Ε.Ε. αλλά και οι πολίτες τους έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις.

2. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι για το α' εξάμηνο 2014 (Ιανουάριος – Ιούνιος) στην κατανομή αφίξεων ανά χώρα προέλευσης, την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με ποσοστό επί του συνόλου 11,4%. Αλλά και γενικά η Γερμανία μαζί με την Κίνα είναι στις δύο πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον Τουρισμό με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, με την Γερμανία να είναι μέχρι πρόσφατα ο παγκόσμιος πρωταθλητής ταξιδιών

3. Με τις 2 γραμμές του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας μετακινούνται περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες της χώρας μας οι οποίοι καθίστανται δυνητικοί δέκτες των μηνυμάτων που προβάλλονται στις οθόνες των σταθμών

4. Προκύπτει με σαφήνεια μια προφανής πρόθεση προβολής και ταύτισης της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή δημοκρατική, σύμμαχο και εταίρο στην Ε.Ε. Γερμανία

5. Οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις της χώρας μας για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της από την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την Γερμανία να παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτές,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι σε γνώση και έγκριση του Πρωθυπουργού η συγκεκριμένη ενέργεια προβολής του βίντεο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σε χώρους του μετρό της πρωτεύουσας;

Ποιοι ακριβώς Υπουργοί αιτήθηκαν και με ποιο σκεπτικό την επ' αόριστο μετάδοση του εν λόγω σποτ;

Στο πλαίσιο της αυτής ερώτησης αιτούμεθα και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

Είναι σε γνώση και έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού η παραπάνω ενέργεια;

Γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί ένταση, δυσκολεύει και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης στη δημιουργία κλίματος κατανόησης και αλληλεγγύης για την υπέρβαση των διαφορετικών προσεγγίσεων σε επί μέρους επίκαιρα θέματα;

Με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η Κυβέρνηση, να χρησιμοποιείται το δίκτυο πληροφόρησης του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της προσεγγίσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χριστίνα Ταχιάου – Α' Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αμυράς – Β' Αθηνών

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαϊας

Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθηνών

Τι απαντά το γραφείου Τύπου του ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχου στο γερμανικό Σπήγκελ και στα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το βίντεο που προβάλλεται στο μετρό

«Για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας» και για «μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα», χαρακτηρίζει το γραφείο τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Κώστα Ήσυχου «το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel».

Για το θέμα κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας - Τουρισμού και Εξωτερικών.

Το γραφείο τύπου του ΑΝΥΕΘΑ αναφέρει σχετικά:

«Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50'' (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Spiegel, όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή - μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς. Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό.

»Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό:

»Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ' όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus».

Το γραφείο Τύπου του ΑΝΥΕΘΑ υπενθυμίζει ότι στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης και σημειώνει ότι «οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών».πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons