Στη... ζυγαριά του πλεονάσματος οι συντελεστές του ΦΠΑ


(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)Από το ύψος και τη δυναμική του πρωτογενούς πλεονάσματος, όχι μόνο για φέτος αλλά και για την επόμενη τριετία, θα εξαρτηθούν οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και το πώς θα γίνει η ανακατανομή προϊόντων- υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, η προσέγγιση των δανειστών (και) στο θέμα του ΦΠΑ δεν είναι διαρθρωτικού αλλά μάλλον δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν επιδιώκουν απλώς την απλοποίηση ή τον εξορθολογισμό του πλαισίου- όπως ανέφεραν σε όλες τις εκθέσεις αξιολογήσεις- αλλά να αυξήσουν την εισπραξιμότητα με το λανθασμένο τρόπο ήτοι με αύξηση συντελεστών και όχι με "εργαλεία" για τη φοροδιαφυγή, αφού θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Όλες οι μελέτες που... κραδαίνουν, άλλωστε, στα χέρια τους οι τεχνοκράτες των θεσμών, δείχνουν ότι οι απώλειες ΦΠΑ κάθε χρόνο υπολογίζονται στα 8-9 δισ ευρώ
Το πρώτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο νέος βασικός συντελεστής θα είναι στα επίπεδα
του 16%, που θέλει η Αθήνα ή αν θα πάει στο 18% ή στο 19% που θέλουν οι δανειστές. Πρόσωπα που άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται ότι οι σχετικές συζητήσεις είναι σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο αλλά επισημαίνουν ότι όσο περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες πάνε στο νέο χαμηλό συντελεστή, τόσο υψηλότερος θα πρέπει να είναι ο βασικός συντελεστής, θεωρώντας πως ούτως ή άλλως η ελληνική πρόταση για 16% είναι φιλόδοξη για δημοσιονομικά δεδομένα.
Το δεύτερο, συναφές, ερώτημα αφορά στο ύψος του νέου χαμηλού συντελεστή, με την Αθήνα να πιέζει έτσι ώστε να παραμείνει στο 6,5%, αλλά με μάλλον περιορισμένες πιθανότητες, ειδικά εάν πρόκειται να υπαχθούν ευρείες κατηγορίες αγαθών- υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Ειδικά όσον αφορά στα τρόφιμα, το πρώτο σενάριο είναι να μεταφερθούν όλα στο νέο χαμηλό συντελεστή, δηλαδή σε ΦΠΑ 6,5% ως 9%. Το δεύτερο σενάριο είναι να μεταφερθούν στο χαμηλό συντελεστή μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά. Το τρίτο και πιο τολμηρό σενάριο, που βασίζεται σε παράδειγμα άλλων χωρών, είναι τα βασικά είδη διατροφής να πάνε σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Σημειωτέον ότι στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες- περιοδικά- βιβλία, τα θέατρα. Από αυτά, μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή, ενώ για τα υπόλοιπα το... μέλλον τους είναι αβέβαιο.
Διόλου εύκολη υπόθεση χαρακτηρίζεται η τύχη του ΦΠΑ στον Τουρισμό, αφού δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι η αύξηση του "πακέτου" διαμονής- εστίασης, θα δημιουργήσει συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι στη χώρα μας το "πακέτο" διαμονής- εστίασης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 8- 10% και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Κι αυτό γιατί η Τουρκία έχει ΦΠΑ 8%, Ισπανία- Ιταλία- Γαλλία 10% (διαμονή και εστίαση) και η επίσης ανταγωνιστική Κύπρος 9% (διαμονή και εστίαση). Το ... κακό παράδειγμα, που δεν πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, είναι η Ουγγαρία που αύξησε στο 18% τη διαμονή και στο 27% την εστίαση, με αποτέλεσμα να έχει πτώση 20% στον τουριστικό τζίρο.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons