Σημίτης: Ο Άκης πίεζε για τα εξοπλιστικά

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου καταθέτουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Μάλιστα, στο δικαστήριο πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου -που είναι ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, βρίσκεται και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, για πρώτη φορά μετά την απόδρασή της από το Δρομοκαΐτειο, όπου εκτίει την ποινή της.  

Ο κ. Σημίτης κατέθεσε πως προσήλθε στο δικαστήριο για να διευκολύνει την απονομή της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει όμως τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων. 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε στην κατάθεσή του πως την περίοδο που συμφωνήθηκαν οι εξοπλισμοί αυτοί, υπήρχε η κρίση των Ιμίων και  πως κρίθηκε αναγκαία η αγορά τους από τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. 

Συγκεκριμένα, για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν».

Ωστόσο, για τις υπόλοιπες αγορές, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε πως μετά την απόφαση του Ελσίνκι δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος από πλευράς Τουρκίας και εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς των εξοπλιστικών, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός κατά της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων τάχθηκε τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ο Τύπος. 

Τέλος, όταν ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε για το ρόλο του ΚΥΣΕΑ στους εξοπλισμούς τόνισε πως «ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά όχι για τις αγορές», συμπληρώνοντας ότι απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα, π.χ. αν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει εξοπλισμούς από Γαλλία ή ΗΠΑ.

Πώς βρέθηκαν στο Εφετείο οι Σημίτης - Βενιζέλος

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αποφάσισε να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999 ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας.

Αρχικά, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίδικης περιόδου είχαν κληθεί για τις 29 Απριλίου, αλλά οι καταθέσεις τους μετατέθηκαν. Οι πολιτικοί, πλην του κ. Παπαντωνίου που απουσίαζε στο εξωτερικό είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και μετά την αλλαγή των ημερομηνιών είχαν αποχωρήσει χωρίς να προβούν σε δηλώσεις για την υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Το αίτημα για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ που, από την αρχή της δικαστικής έρευνας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», προβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στηρίζεται στον ισχυρισμό του πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημά του ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Στις 20 του μήνα πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου.

Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 του μήνα ως μάρτυρες και τουςαρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

ΠΗΓΗ: efsyn.gr



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons