Το Υπ.Υγείας στοχοποιεί τα φάρμακα υψηλού κόστους

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπ. Υγείας φέρεται να βρίσκεται η επιβολή κλειστού προϋπολογισμού για τη δαπάνη των φαρμάκων του Ν. 3816. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουπλή ήταν σαφείς- «Στα καινοτόμα φάρμακα θα υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί και θα υπάρξει διαπραγμάτευση».

Ωστόσο γιατροί και σύλλογοι ασθενών βρίσκονται σε αναβρασμό το φόντο αυτών των επισημάνσεων. Όπως τονίζουν, πιθανή επιβολή περιορισμών στη δαπάνη για τα φάρμακα του Ν. 3816 – γνωστά ως φάρμακα υψηλού κόστους – μέσω κλειστού προϋπολογισμού θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και θα φέρει την κυβέρνηση μπροστά σε νέο αδιέξοδο, τη στιγμή που προσπαθεί να εκτονώσει τις πιέσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, το μέτρο του κλειστού προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2014 συν 3% θα αποβεί αναποτελεσματικό για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται σε εξαιρετικά σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και προορίζονται κατά βάση για νοσοκομειακή χρήση, αποτρέποντας κάθε πιθανότητα αλόγιστης χρήσης, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι προσθέτουν ότι ως καινοτόμα τα φάρμακα του Ν. 3816 συνεχώς ανανεώνονται με νέα πιο αποτελεσματικά και παράλληλα η αναγκαιότητα της χρήσης τους αυξάνεται. Ως εκ τούτου είναι λογικό το κόστος να βαίνει ανοδικό.

Απολύτως ελεγχόμενη η τιμή των φαρμάκων του Ν. 3816

Παράλληλα παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι η τρέχουσα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας εμποδίζει την ύπαρξη οποιουδήποτε οικονομικού πλεονεκτήματος στις τιμές τους.

Μάλιστα εξηγούν ότι το ύψος της τιμής των φαρμάκων του Ν. 3816 είναι απολύτως ελεγχόμενο και καθορίζεται από τον μέσο όρο των τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρώπης. Ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή (‐ 8,74%) και επιπλέον εφαρμόζονται οι θεσμοθετημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) που κυμαίνονται από 6,5% έως 9,5% επί της νοσοκομειακής τιμής ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων, με αποτέλεσμα η τιμή να είναι μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την ex‐factory τιμή, όπως συμπληρώνουν.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι συνεπώς από τις χαμηλότερες στην ΕΕ με την χώρα μας να είναι η μόνη στην ΕΕ που εφαρμόζει πολιτική χαμηλής τιμολόγησης στα προϊόντα εντός πατέντας και παράλληλα επιβάλει υψηλά rebates.

Σιγή ιχθύος για τα ακριβά γενόσημα

Παράλληλα οικονομολόγοι της υγείας, δεν παραλείπουν σε κάθε σχετική αναφορά να υπενθυμίζουν ότι τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους αποτελούν μόλις το 21-25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και να εκφράζουν την απορία τους για τη στοχοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.

Σε αντίποδα, τα γενόσημα στην Ελλάδα τιμολογούνται πολύ ακριβά σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, με τον υπουργό Υγείας να τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα που έχει λάβει διαστάσεις, παρά τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους.

Πηγή:www.reporter.gr


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons