Τα Ταμεία εγκαταλείπονται από το κράτος και τους ασφαλισμένους!

Του Δημήτρη Κατσαγάνη (Capital.gr)
Τείνουν να "στερέψουν" οι δυο βασικές πηγές χρηματοδότησης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Η μία πηγή είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και η άλλη οι ασφαλιστικές εισφορές.
Τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 14,9% (ή 706 εκατ. ευρώ) ενώ από τα κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν κατά 17,1% (ή 680 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρσι. Αποτέλεσμα ήταν να διογκωθεί το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ στα 390 εκατ. ευρώ.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται πως τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών με τις 100 δόσεις δεν έχουν προλάβει στο σύνολο τους να "εγγραφούν" στις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, μιας και η εν λόγω ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν δραματικά τη γενική εικόνα των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, μιας και έχουν εισπραχθεί έως τώρα περίπου 100 εκατ. ευρώ (μεταξύ 26 Μαρτίου - 8 Μαΐου) έναντι 707 εκατ. ευρώ που χάθηκαν το μεταξύ Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015.
Δεν είναι ο Μάρτιος, ο πρώτος μήνας του νέου έτους που σημειώνεται μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Η τάση αυτή άρχισε να γίνεται εμφανώς έντονη ήδη από τον Ιανουάριο οπότε σημειώθηκε απότομη πτώση 19,7% στις ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Η πτώση αυτή συνεχίστηκε αν και με πιο ήπιους ρυθμούς το Φεβρουάριο (-17,7%) και το Μάρτιο (-14,9%). Να σημειωθεί πως στόχος του φετινού προϋπολογισμού είναι να αυξηθούν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές κατά 2,4%. Συνεπώς το χάσμα μεταξύ στόχων είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και… πραγματικότητας πάνω – κάτω σε 17,3 ποσοστιαίες μονάδες!
Την ίδια περίοδο που «μαζευόταν» η πτώση στις ασφαλιστικές εισφορές, αν και αναμφισβήτητα παραμένει μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πως πέρσι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν μόλις κατά 2,3% (σ.σ. κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου του 2014) κατρακυλούσε κυριολεκτικά η κρατική χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 2015 οι δαπάνες του κράτους για το ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα έπεσαν κατά… 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Πολύ πιο ήπια ήταν η πτώση της σχετικής κρατικής δαπάνης τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (-12%) και ακόμα πιο ήπια τον Ιανουάριο του 2015 (-2,6%). Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, το κράτος προβλέπεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση του προς τους ασφαλιστικούς φορείς κατά… 2,1%. Συνεπώς το χάσμα μεταξύ προβλέψεων του προϋπολογισμού και πραγματοποίησης του ως προς την κρατική συνεισφορά προς τους ασφαλιστικούς φορείς ανέρχεται στις 19,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Έκφραση της ταυτόχρονης κατάρρευσης των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων, τόσο από το κράτος όσο και από τους εργοδότες είναι και το γεγονός ότι το ΙΚΑ θα αναγκαστεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα έως 360 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις του Ιουνίου. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα δανειστεί για το χρονικό διάστημα 26 Μαΐου – 3 Ιουνίου έως 150 εκατ. ευρώ με ρέπος, 110 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ – ΔΕΗ. Το ποσό των 360 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το ΙΚΑ για να καταβάλλει τις συντάξεις του Ιουνίου αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης ύψους 860 εκατ. ευρώ για την καταβολή 1,2 εκατομμυρίου συντάξεων.
Πηγή:www.capital.gr


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons