Η γενική αίματος και της μιας δραχμής τα γιασεμιά

Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος
Ιατρός Βιοπαθολόγος

Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας 

Στο 1.10 Ευρώ, όσο δηλαδή και η κοστολόγηση μιας γενικής αίματος στο κράτος της Γερμανίας ανέφερε σαν επιχείρημα ο ΕΟΠΥΥ, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του Υπουργείου Υγείας, θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι ο κατάλογος των εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα είναι υπερκοστολογημένος. Με τη γενική αίματος στο " υπέρογκο " ποσό των 2.88 Ευρώ. Τόσο κοστολογείται μια εξέταση μεγάλης ιατρικής βαρύτητα, που προϋποθέτει εμπειρία για να δει ένας ειδικευμένος γιατρός επίχρισμα περιφερικού αίματος στο μικροσκόπιο, κόστος αντιδραστηρίων, σύγχρονο αιματολογικό αναλυτή, ερμηνεία των αποτελεσμάτων, μελέτη, επιστημονική γνώση, και εργατοώρες. 
Για να προσθέσουμε επίσης το ενοίκιο, λογαριασμούς, λειτουργικά έξοδα, το μερίδιο της ελεγκτικής εταιρίας ( ιδιωτικής πάντα ), του εξωτερικού ελέγχου ποιότητας, του ISO, της διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων και πολλών άλλων παραμέτρων που χρειάζεται ένα εργαστήριο για να δίνει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα.

Και προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα :

- Η υποτιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το ποσό των 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ που λείπουν από τον οργανισμό, είναι για το όφελος του αυτοαπασχολούμενου γιατρού ( ελεύθερου επαγγελματία για όσους έχουν τη μύγα ) ή μακροπρόθεσμα παίζει το παιχνίδι των μεγάλων brandnames διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία ; ; 

Η απάντηση είναι προφανής. Το κόστος προμήθειας αντιδραστηρίων ανά εξέταση είναι πολύ μικρότερο στο Μεγάλο διαγνωστικό από ότι στο Μικρό. Επίσης τα Μεγάλα brandnames διαγνωστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν παντού ανά την Ελλάδα παραρτήματα - αιμοληπτήρια ( με έναν υπάλληλο ) και να αποστέλουν τα δείγματά τους για έλεγχο σε ένα κεντρικό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, διατηρούν το οργανικό τους Κεφάλαιο σταθερό, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο των περιστατικών τους και κατά συνέπεια τον τζίρο τους. 

Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το αντέξει ένας αυταπασχολούμενος γιατρός. Γι ' αυτό και ο ανταγωνισμός είναι άνισος μιας και υπακούει στους νόμους της πιο νεοφιλελεύθερης και σκληρής αγοράς. Και εδώ έρχεται η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να παίξει με ακρίβεια το παιχνίδι των Μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία, προωθώντας ρυθμίσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τους νόμους της αγοράς, του τζίρου και των μεγάλων κερδών. 

Η κοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων γίνεται με τιμές του 1991, πολλές από τις οποίες είναι ήδη υποκοστολογημένες ( το αντιδραστήριο για κάποιες ανοσολογικές εξέτασεις όπως τα αντισώματα της Leishmania και Brucella είναι ακριβότερο από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ). Η συμπίεση προς τα κάτω των ήδη υποκοστολογημένων τιμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση της ποιότητας του παρεχόμενου ιατρικού αποτελέσματος μιας και η ιατρική διάγνωση έχεις όρους, προϋποθέσεις και αυστηρά κριτήρια ποιότητας. 

Από την άλλη δίνει το πράσινο φως σε όλα τα αρπακτικά των Επιχειρηματικών Ομίλων στην Υγεία, να παρέχουν πακέτα υπηρεσιών Υγείας πολύ χαμηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλές όμως τιμές. Λύση ανάγκης για τον κόσμο, αλλά καταστροφικό για τη δημόσια υγεία. Να επισημάνουμε επίσης ότι 24 εκατ. δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2014, αποκλειστικά στην Αθήνα, για να μπουκώσει το Μεγάλο Κεφάλαιο. 

Εξάγεται όμως και ένα πολιτικό συμπέρασμα για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με την πρόταση του ΕΟΠΥΥ να γίνει υποκοστολόγηση σε 694 εξέτασεις, κάτι που θα αποφέρει μείωση από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ, σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με αυτό το μέτρο θα μειωθεί το κόστος από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου πολίτη στις εξετάσεις. Το επιχείρημα αυτό της κυβέρνησης είναι επί της ουσίας λαϊκίστικο και αποπροσανατολιστικό και καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Το μόνο που προάγει είναι τον κοινωνικό αυτοματισμό αφού διέπεται από έντονο αντεργατισμό ( στοχοποιεί συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ). Μιας και : 

1) Εξασφαλίζει το χρηματικό ποσό κάνοντας πολιτική στις πλάτες των αυταπασχολούμενων γιατρών, που είναι πολίτες της χώρας και ζουν από την εργασία τους. Άρα θα πρέπει να αμοίβονται κατά πράξη και κατά περίπτωση από τον εθνικό οργανισμό με τον οποίο έχουν υπογράψει σύμβαση.

2) Αντιστρέφει το παράνομο clawback που λήστεψε κατά 40 % - 50 % τα δεδουλευμένα των αυταπασχολούμενων γιατρών τα τελευταία 2 χρόνια και το περνά - ενσωματώνοντάς το εντέχνως στην ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ των εξετάσεων.

3) Καταργεί σταδιακά τους αυταπασχολούμενους γιατρούς, που παρέχουν βάσει σύμβασης με τον οργανισμό υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, και δίνει χώρο στα " ανταγωνιστικά " μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία και στις χαμηλής ποιότητας εξετάσεις.

4) Κατευθύνει τους ασφαλισμένους στην αγκαλιά των Μεγάλων και Ανώνυμων, εκεί όπου χάνεται η ουσιαστική επαφή γιατρού με ασθενή. Εκεί όπου ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν " πελάτης " και τίποτα περισσότερο. 

Βάζοντας στο στόχαστρο κοινωνικές ομάδες, που ζουν από την εργασία τους, για να πληρώσουν τα σπασμένα, είναι μια πρακτική βαθύτατα συντηρητική και αποτυχημένη. Παίρνει από αυτούς που δεν έχουν, για να τα δώσει σε αυτούς που επίσης δεν έχουν. Τζάμπα Αριστερά δηλαδή. Μόνο που η Υγεία του πολίτη δεν είναι " της μιας δραχμής τα γιασεμιά ". Ούτε και ο αιματοκρίτης μας μπορεί να οριστεί στην τιμή του 1 Ευρώ. Γιατί το τομάρι μας δεν το πουλάμε τόσο φτηνά. Γιατροί, ασθενείς και οδοιπόροι. Γιατί όλοι μαζί είμαστε, όσο και αν αυτοί μας θέλουν χώρια.

Και αν το θέλανε πραγματικά θα το έλυναν το θέμα. Όσο διατηρούν ΕΝΦΙΑ και χαράτσια με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου παίρνοντας από τους μη έχοντες, θα μπορούσαν να επιβάλουν μία, μα μόνο μια, έκτακτη εισφορά στο ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ των 76 δις ΕΥΡΩ του πλούτου των Πατριωτών της κρίσης. Στους έχοντες δηλαδή. Και με 7,6 δις Ευρώ σίγουρα τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ την απαλλάσσεις από τους πλειστηριασμούς, και επίσης ανασταίνεις πολλά Δημόσια Νοσοκομεία.


Ιατρικό ημερολόγιο της εβδομάδας που πέρασε : 

1) Μάθαμε από ιατρό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ότι ο ιός HIV μεταδίδεται με το σάλιο, αλλά εξουδετερώνεται με τη Θεία Κοινωνία ( ως νέα μέθοδος αντισηψίας ).Τίποτα από τα παραπάνω φυσικά δεν ισχύει. 
2) Στην ελληνική επικράτεια η αναλογία Εκκλησιών προς δομές υγείας ( Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία ) είναι 200 προς 1. Εύκολο για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να εφαρμόσει τη " μεταφυσική μεταρρύθμιση για την Υγεία ", μετατρέποντας τους ναούς σε σύγχρονα Ασκληπιεία. Νηστεία, προσευχή και σπονδές στους θεούς για την πλήρη ίαση. Την τιμή εισιτηρίου θα την καθορίζει η Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε.
3) Οι ασθενείς μεταφέρουν από τα σπίτια τους βαμβάκι, οι συγγενείς αγοράζουν γάντια, καθετήρες, γιατί τα δημόσια Νοσοκομεία δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν μπορεί να αγγίξει τα ΤΡΙΣ. που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για εξοπλιστικά προγράμματα. Ζήτω τα κοινωνικά ιατρεία ! Ειδικά αυτά που γίνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να επωμίζεται το κόστος ο πιστός. Μεσαίωνας. Στο μεταξύ οι γιατροί στις δημόσιες δομές υγείας εξακολουθούν απλήρωτοι να εφημερεύουν, για 2,5 Ευρώ την ώρα, σώζοντας αυτοί τις ζωές των ανθρώπων.
4) Διαβάσαμε ότι έξι Ουκρανοί τραυματίες στρατιώτες κατέφθασαν την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, άντρες που στελέχωναν τις φασιστικές «μονάδες αυτοάμυνας» του Μαϊντάν, στις οποίες πρωτοστατούσε ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας». Η ελληνική κυβέρνηση τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση, να επιστρέψουν και να συνεχίσουν " το έργο τους " στο λαό του Ντονμπάς.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons