Οργή οροθετικών για τη δήλωση Μιχελογιαννάκη σχετικά με το AIDS

Ανοιχτή επιστολή τριών Οργανώσεων προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
"Καταρρίψτε τα στερεότυπα, αντί να τα αναπαράγετε"

Οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", το "Κέντρο Ζωής" και η "PRAKSIS", έχουν συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας, με σκοπό την  αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ευαισθητοποίηση των κύριων διαμορφωτών πολιτικών και κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της δράσης τους, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το AIDS, οι τρεις οργανώσεις αποστέλλουν στον ίδιο ανοιχτή επιστολή, στην οποία αναφέρουν:

"Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή την παρουσία και τις δηλώσεις σας στην εκπομπή του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, όπου με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το «θάρρος» ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS». Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός «παιδάκια με AIDS» είναι εξίσου ανακριβής. Είναι σκόπιμο να σταθούμε στη συγκεκριμένη αναφορά, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δε φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με το μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής σας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλετε στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους. Είμαστε βέβαιοι, πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή".

Την επιστολή υπογράφουν οι Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος, Κέντρο Ζωής και Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος PRAKSIS.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μιχελογιαννάκη, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, είπε στο NEWS 247:

"Είναι σίγουρο ότι επιστημονικά μπορεί να συμβεί διότι, η στοματική κοιλότητα έχει αίμα που δεν είναι εμφανές, μπορεί να έχει κάποια ουλίτιδα, κάποιο πρόβλημα ιστοδότη έναν τραυματισμό άρα και μέσω του σιέλου και μέσα από τη διάβαση του στόματος, επιστημονικά μπορεί να μεταδοθεί. Οποιοδήποτε υγρό κάποιου που έχει AIDS, μπορεί εν δυνάμει να μεταφέρει τον ιό.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης με την Θεία Κοινωνία. Εάν βάλουμε μία σταγόνα από αίμα σε αίμα, θα ήταν πιο εύκολο από το να πούμε, ότι μέσα από το σάλιο θα μεταφερθεί ο ιός. Μέσα από το κρασί της Θείας Κοινωνίας, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μεταδοθεί. Εκτιμώ, ότι ήθελε να πει για την πίστη, ότι η πίστη είναι τόσο δυνατή, που ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, ο θεός δεν θα άφηνε να κολλήσει. Επιστημονικά όμως, δεν μπορεί να κολλήσει. Δεν έχει αναφερθεί ότι μέσα από τη θεία κοινωνία έχει μεταδοθεί το AIDS, επιστημονικά ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος".

Tags: 


πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons