Έρευνα Σοκ: 77.608 Θεσσαλοί δήλωσαν ότι ζουν με 166,6 ευρώ το μήνα

Εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η περιφέρεια Θεσσαλίαςστο πλαίσιο εκπόνηση μελέτης υπό τον τίτλο «Περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας». Η μελέτη, της οποίας το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε, αποτελεί κομμάτι της προεργασίας που κάνει η περιφέρεια ώστε να μπορέσει μέσα στην ερχόμενη πενταετία, και στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020), να αντλήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Το ύψος του ποσού που αντιστοιχεί στην Θεσσαλία για τον σκοπό αυτό, ανέρχεται τουλάχιστον στα 88 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα, κ.α.) οι οποίες αποτελούν τους κύριους δυνητικούς «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων του συγκεκριμένου θεματικού στόχου.

Τι λένε οι αριθμοί

Από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης τα στοιχεία που προέκυψαν παρουσιάζουν ανάγλυφα την «χαρτογράφηση» του προβλήματος και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με τους αριθμούς να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων στην κατάταξη των φαινομένων έξαρσης κοινωνικού διαχωρισμού και φτώχειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας ανά δήμο, τρεις δήμοι (Λαρισαίων, Σοφάδων και Καρδίτσας) κατατάσσονται στην πολύ υψηλή κλίμακα και τέσσερεις (Βόλου, Ελασσόνας, Φαρκαδόνας και Τυρνάβου) στην υψηλή.

Ανησυχία επίσης εμπνέουν και τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση χιλιάδων Θεσσαλών, καθώς, όπως προαναφέραμε, εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί. Συγκεκριμένα 13.088 κάτοικοι της Καρδίτσας, 30.059 της Λάρισας, 20.632 της Μαγνησίας και 13.829 των Τρικάλων.

Στην ίδια έρευνα το 47% των ερωτηθέντων για τις ανάγκες – αγαθά που μπορούν να καλύψουν, δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης, το 49% δεν διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, το 40% δεν έχει πλυντήριο ρούχων και το 32% δεν είναι κάτοχος γραμμής τηλεφώνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη τους για το πώς κρίνουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας. Σε ποσοστό 45% θεωρούν ότι θα το πετύχουν μέσα από την εύρεση εργασίας, σε ποσοστό 31% με την παροχή βοήθειας από το κράτος και σε ποσοστό 24% με την παροχή βοήθειας και στήριξης από τις τοπικές κοινωνικές δομές.

Θύλακες φτώχειας

Η καταγραφή των θυλάκων φτώχειας ανά περιφερειακή ενότητα, εστιάζει στην Καρδίτσα, στον οικισμό των ΡΟΜΑ στην περιοχή «Μαυρίκα», στο δήμο Καρδίτσας και στον οικισμό των ΡΟΜΑ στο δήμο Σοφάδων. Στη Λάρισα, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης (ΡΟΜΑ), στις παλιές εργατικές κατοικίες της οδού Αιόλου (Μεταναστών), στις λαϊκές και εργατικές πολυκατοικίες Νεάπολης (Μεταναστών), στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, στις εργατικές κατοικίες Αγίου Θωμά και στους οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Τύρναβο και Φάρσαλα.

Στη Μαγνησία, στη συνοικία Αλιβερίου -Νεάπολης (ΡΟΜΑ) και στην περιοχή του Ξηροκάμπου. Τέλος, στα Τρίκαλα, στους Οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Κηπάκι και Πύργο, στα σεισμόπληκτα και στον συνοικισμό παλιννοστούντων στο Λόφο Ακαμάτη – πρώην στρατόπεδο (Παλιννοστούντων ομογενών).

Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της μελέτης, η οποία θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση σε επίπεδο Θεσσαλίας και εν συνεχεία, θα αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής. Ενώ θα τεθεί προς έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο εντός του Ιουνίου όπως εκτιμάται, για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους και τις προνοιακές δομές, προσπαθεί να καταγράψει την πραγματική κατάσταση στη Θεσσαλία, για να έχει ένα αξιόπιστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο βασισμένο στη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (ΣΕΣ) για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, δεδομένου ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Σήμερα που η κοινωνία έχει υποστεί «ζημιά» και το περιβάλλον είναι αρνητικό, προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, τονίζει ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons