Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα - Στον αέρα η κατηγορία του 10%

Πανέτοιμος, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για την διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις «είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους».

Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στον αέρα η κατηγορία του 10%

Τελευταία χρονιά φαίνεται ότι είναι η εφετινή για την κατηγορία του 10%, των παλαιών αποφοίτων οποιουδήποτε τύπου λυκείου. Από την επόμενη χρονιά το εξεταστικό σύστημα αλλάζει, το μοντέλο των «δεσμών» επιστρέφει, ενώ εγείρεται μεγάλο θέμα με όσους εφέτος δεν πετύχουν την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση και θέλουν να προσπαθήσουν πάλι του χρόνου.

Η κατηγορία του 10% έδινε άλλη μία προσπάθεια στους αποφοίτους λυκείου κάνοντας χρήση παλαιάς βαθμολογίας. Προκύπτει πλέον το ερώτημα με ποιους όρους θα μπορέσουν να προσπαθήσουν ξανά την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση την επόμενη χρονιά οι εφετινοί υποψήφιοι καθώς το εξεταστικό σύστημα θα έχει αλλάξει.

Αλλάζουν τα πράγματα το 2016

Με το νέο εξεταστικό σύστημα γίνεται μια αναδιάταξη των επιστημονικών πεδίων και πολλά αλλάζουν. «Από την πολύχρονη εμπειρία μας είμαστε πεπεισμένοι ότι ο διαχωρισμός των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Λυκείου σε μαθήματα εξεταζόμενα πανελλαδικώς και σε μη εξεταζόμενα μαθήματα απαξιώνει σε δραματικό βαθμό και τη λειτουργία του σχολείου και κάθε αυτονόητη έννοια και αξία της γενικής παιδείας την οποία οφείλει να εξασφαλίζει το σύγχρονο σχολείο» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας στην εφημερίδα το Βημα

«Είναι εύκολο να αναλογιστούμε το εκπαιδευτικό κλίμα ενός σχολικού τμήματος της Γ' Λυκείου στο οποίο ένα μέρος των μαθητών του πρόκειται να διαγωνιστεί πανελλαδικά στα μαθηματικά του προσανατολισμού ενώ το υπόλοιπο θα παρακολουθεί ένα μάθημα υψηλών προδιαγραφών χωρίς το αντίστοιχο ειδικό ενδιαφέρον που απαιτείται. Εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε τμήματα δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να αδικούνται όλοι οι μαθητές και να υπονομεύονται η διάθεση και το εκπαιδευτικό ταλέντο των διδασκόντων» επισημαίνει.

«Αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα το γεγονός ότι από τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών στις Παιδαγωγικές Σχολές, υπό κάποιες προϋποθέσεις, αλλά και από την εισδοχή στις Σχολές Υγείας απουσιάζουν τα Μαθηματικά. Το διεθνές παράδειγμα αλλά και οι απαιτήσεις των σπουδών είναι απολύτως αποκαλυπτικές αναφορικά με την αξία τους σε όλες τις επιστήμες» λέει ο κ. Χατζητέγας.

Πάντως η εμπειρία των εξεταστικών συστημάτων ανά τον κόσμο συνδυάζει για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση το απολυτήριο με τις επιδόσεις σε μια τετράδα μαθημάτων από τα οποία δεν απουσιάζουν η Γλώσσα και η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και ένα τέταρτο μάθημα σχετιζόμενο με το περιεχόμενο των ανώτατων σπουδών.

Νέα τμήματα, «παλιός» επικεφαλής

Με δύο νέα τμήματα ξεκινά η εφετινή εξεταστική διαδικασία: το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που θα δεχθεί 60 νέους φοιτητές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συστήνεται Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που θα δεχθεί 40 νέους εισακτέους.

Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν με τον έμπειρο ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γ. Δάσιο στο τιμόνι της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Η εκκίνηση εφέτος θα δοθεί στις 18 Μαΐου για τα Γενικά Λύκεια και τα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ Ομάδα Β') και μία ημέρα μετά, στις 19, ξεκινούν οι εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ Ομάδα Α'). Στις 3 Ιουνίου αρχίζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα σχολεία και στις 9 Ιουνίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λογούς δεν πήραν μέρος στις πανελλαδικές.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και τα μηχανογραφικά των υποψηφίων θα κατατεθούν μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων εφέτος φτάνει τις 68.345 και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 1.960. Μειωμένες θέσεις έχουν τα πανεπιστήμια (ειδικά του κέντρου, όπου και αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων), με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (λιγότερες κατά 2.535 σε σχέση με πέρυσι), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι περισσότερες από πέρυσι κατά 575.

Εφέτος 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ενώ για περίπου 33.100 ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons