ΕΟΠΥΥ: Στο 0,25% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση – Ο ιδιωτικός τομέας υγείας σε κρίση

Σταθερά υποχρηματοδοτούμενος είναι ο ΕΟΠΥΥ, με τη χρηματοδότηση να πέφτει από το 0,6% του ΑΕΠ στο 0,4% και σήμερα να φτάνει το 0,25%, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν τη μείωση του ίδιου του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, δεν έχουν αποδοθεί εισφορές 1,2 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται μονίμως σε οικονομική ασφυξία, και το ΙΚΑ να παρακρατά 4% των πόρων του, για δαπάνες διαχείρισης.
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Γιάννης Βαφειάδης, μιλώντας στο συνέδριο «Διαμορφώνοντας το Μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα», προαναγγέλλοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης για την επίδραση της εφαρμογής των οκτώ κατευθυντηρίων οδηγιών για ισάριθμες παθήσεις, από τον περασμένο Αύγουστο.
Σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σύστημα με επίκεντρο τον άνθρωπο από τη γέννηση ως τα γηρατειά του, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, δίνοντας την αίσθηση εμπιστοσύνης, ότι οι ασθενείς θα έχουν φροντίδα και υποστήριξη ως το τέλος της ζωής τους.
Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται σταθερή πολιτική βούληση και κοινωνική συνέχιση. Και κατέληξε λέγοντας πως οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ είναι «κωπηλάτες σε τριήρη, με τον πλοίαρχο να χτυπά το ρυθμό, ανάλογα με τις επιτακτικές ανάγκες της πολιτικής ηγεσίας».

Προτάσεις αναμόρφωσης

Ο καθηγητής Παθολογίας κ. Θαν. Σκουτέλης στην πρότασή του για εξυγίανση του συστήματος Υγείας.
Πρότεινε λιγότερα φάρμακα, χρήση γενοσήμων, λιγότερες εξετάσεις, εισαγωγή φορέα αξιολόγησης τύπου NICE, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενίσχυση της πρόληψης ακόμη και σε τριτοβάθμια ιδρύματα με τη συμβολή από οργανώσεις ασθενών, κοινότητα, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, μείωση του χρόνου νοσηλείας και των επιπλοκών, ενίσχυση ακτινολογικών τμημάτων για ελάττωση του χρόνου νοσηλείας, έρευνα σε κλινικό επίπεδο, ανάπτυξη πιλοτικών μοντέλων, εκπαίδευση, διαφάνεια και δημόσιο διάλογο (evidence based).
«Αν δεν τα υιοθετήσουμε άμεσα όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά, «χώρες που λοιδωρούμε θα μας αφήσουν πίσω τους».

Ιδιωτικές κλινικές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Βασ. Μπαρδής, επεσήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν μάχεται το δημόσιο.
‘Ομως, βρίσκεται σε αβεβαιότητα από τη μη σταθερότητα των αποφάσεων και την αναδρομικότητα.
Οι κλινικές έχουν μια ορθολογική δομή και στρατηγικά σχέδια, συστήματα ποιότητας και διαδικασίες.
Καθώς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περί το 1,2 δισ. ευρώ, παρατηρούνται άλλες εγγραφές στον προϋπολογισμό δαπανών και άλλες στον προϋπολογισμό εσόδων.
Και ο ιδιωτικός τομέας προσαρμόζεται κάθε φορά στα στάνταρντς που θα τεθούν. Αναφερόμενος στα ΚΕΝ είπε ότι οι κλινικές προσαρμόστηκαν, όμως δεν προχώρησε, σε αντίθεση με τα Σκόπια που ξεκίνησαν ταυτόχρονα και σήμερα έχουν ολοκληρωμένο σύστημα DRG’s που ορθολογικοποιεί το κόστος και την τιμή της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό όχι ως πολυτελή παροχή, ούτε μόνο τα συνέδρια ή τον ιαματικό τουρισμό, αλλά ως παροχή που μπορείς να δώσεις στους πολίτες άλλων χωρών, με ποιοτικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να έχουν στη χώρα τους, στο χρόνο που χρειάζεται και μέσα από αυτή την ανάπτυξη να αναπτύξεις περιφερειακές υπηρεσίες (ξενοδοχεία).

Τουρισμός

Η Τουρκία είχε έσοδα από ιατρικό τουρισμό στα 2,4 δισ. δολ. το 2013, στα 3 δισ. το 2014 και στα 3,5 δισ. δολ. υπολογίζεται φέτος, από ιατρικό τουρισμό, με μονάδες που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα παράλια και παρέχουν υπηρεσίες φθηνές με διαπίστευση σε ευρωπαικό ή αμερικανικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, επεσήμανε ότι περισσότερες από 30 κλινικές διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ η μονομερής διαγραφή των οφειλών ως 31 Δεκεμβρίου 2014 οδήγησε στην απόγνωση όσες λειτουργούν ακόμη.
Οι εκλογές, η διαπραγμάτευση και η άρνηση των δανειστών για εκταμίευση από τον περασμένο Αύγουστο δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό και αναστολή οποιουδήποτε προγραμματισμού, συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Οι πάροχοι αγωνιούν διαρκώς πότε θα πληρωθούν γιατί ο ΕΟΠΥΥ είναι συνεχώς στο κόκκινο.
Σημείωσε πως η οικονομία δεν αντέχει και άλλους μήνες οικονομικής ασφυξίας, χρειάζεται πολιτική εξόδου και προοπτική ανάπτυξης.
Τόνισε ότι χρειάζεται νέο μοντέλο οικονομίας με καινοτομία, εξωστρέφεια και για τον κλάδο υγείας να εισάγουμε ασφάλεια, ευρεία χρήση τεχνολογίας, ηλεκτρονικής υγείας, της κάρτας ασφάλισης.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons