O ΕΟΠΥΥ μειώνει έως και 20% τα λεφτά που δίνει στα διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις

Μείωση της τάξης του 20% καταγράφεται στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις τους δύο πρώτους μήνες του 2015, γεγονός που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εφαρμογή των «κατευθυντήριων οδηγιών» στη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥY που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τον περασμένο Ιανουάριο η δαπάνη διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η δαπάνη ήταν 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την ανακοστολόγηση διαγνωστικών πράξεων, ώστε να μειώσει περαιτέρω το κόστος.

Τα επιχειρήματα του ΕΟΠΥΥ στη διαπραγμάτευση είναι το κόστος των αντίστοιχων εξετάσεων σε Γερμανία και Σουηδία, που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας η γενική εξέταση αίματος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 2,88 ευρώ, έναντι 1,48 ευρώ στη Σουηδία και 1,1 ευρώ στη Γερμανία. Μία εξέταση αίματος για ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών αιμοσφαιρίων ΤΚΕ κοστολογείται στην Ελλάδα 1,76 ευρώ έναντι 1,48 στη Σουηδία και 0,25 στη Γερμανία. Στον αντίποδα είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ είτε με χαμηλότερες είτε με ίδιες τιμές σε σχέση με τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Γράφημα: Καθημερινή

Η πρόταση αφορά μία γενναία μείωση των τιμών στις πιo «δαπανηρές» για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις (μειώσεις που μπορεί να φτάσουν το 60%) και οριζόντια μικρή μείωση της τάξης του 5% στις τιμές των υπολοίπων. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, η προτεινόμενη ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ αντιδρούν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, «δεν υπάρχει ανακοστολόγηση, αλλά υποκοστολόγηση των εξετάσεων, αφού προτείνονται μόνο μειώσεις στις τιμές», και κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις. Ειδικά για το ζήτημα των πολύ χαμηλότερων τιμών στη Γερμανία, επισημαίνει ότι τα εργαστήρια εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (με δεδομένο ότι ο πληθυσμός είναι 80 εκατομμύρια), ενώ οι τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα εργαστήρια είναι 2-3 φορές χαμηλότερες σε σχέση με τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η ανακοστολόγηση είναι το «τρίτο» βήμα που επιχειρεί να κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τη μείωση της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποτέλεσε πέρυσι τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τον Οργανισμό. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της δαπάνης ήταν οι «κατευθυντήριες οδηγίες» για προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησαν οι «κόφτες» στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, οι οποίοι ωστόσο ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το «σταγονόμετρο» (προς το παρόν έχουν μπει «κόφτες» μόνο για τους ουρολόγους και τους ΩΡΛ).


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons