Πρωτοφανής δικαστική υπόθεση για σεξουαλική ματαίωση

Η άτυχη γυναίκα καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από τροχαίο, και ο σύζυγος της επικαλούμενος τη ματαίωση της σεξουαλικής του ζωής από τα τριάντα κιόλας χρόνια του στράφηκε κατά της ασφαλιστικής εταιρείας του υπεύθυνου για το ατύχημα οδηγού.  Όπως όμως έκρινε το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο έφτασε η υπόθεση, η αναπηρία της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης ηθικής βλάβης λόγω ματαίωσης της σεξουαλικής ζωής  του συζύγου. "Δεν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση", αποφάνθηκαν οι αρεοπαγίτες. 

Αντίθετη γνώμη είχε το εφετείο που είχε επιδικάσει στον σύζυγο,  αποζημίωση 12.000 ευρώ  για  ηθική  βλάβη.

Όλα ξεκίνησαν για τον άτυχο σύζυγο, τον Ιούνιο του 2005, όταν οδηγός  φορτηγού αυτοκινήτου  που   εκινείτο προς Κομοτηνή ,  σε μια στροφή και  από έλλειψη  προσοχής  έχασε τον έλεγχο  και προσέκρουσε σε εκτός του οδοστρώματος χωμάτινο όγκο. Από την πρόσκρουση αυτή τραυματίστηκε συνεπιβάτιδα η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα του φορτηγού.

Η γυναίκα  υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις στην αυχενική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα. Λόγω της εγκάρσιας διατομής του νωτιαίου μυελού η άτυχη συνεπιβάτης  υπέστη και ολική παράλυση (πλήρη παραπληγία) στα κάτω άκρα, κ.λπ.
Από τότε, λόγω της αναπηρίας  της ήταν καθηλωμένη  σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο 30χρόνος τότε σύζυγος  διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της  σεξουαλικής ζωή του, με ότι αυτό «συνεπάγεται -όπως επεσήμανε-για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών),

Το Εφετείο έκρινε ότι ο σύζυγος πράγματι έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, αφού από την αναπηρία της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο. Έτσι, κρίθηκε ότι δικαιούται εύλογη  χρηματική  ικανοποίηση  το ποσό των 12.000 ευρώ.

Όμως, ο Άρειος Πάγος στον οποίο προσέφυγε η ασφαλιστική εταιρεία έκρινε μη νόμιμη την αγωγή του  συζύγου. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε  ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα  σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, αυτός που μπορεί να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη  άμεσα την ηθική βλάβη.

Τρίτα πρόσωπα –συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες- που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

Και καταλήγει ο Άρειος Πάγος ότι «τα τρίτα αυτά πρόσωπα κείνται εκτός του πεδίου προστασίας του προσβαλλόμενου κανόνα δικαίου.

πηγη: Τhe Toc

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

 πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons