Μεγάλες ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου

παναρκαδικο νοσοκομειο τριποληςΜεγάλες είναι οι ελλείψεις σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς, βασιζόμενα κυρίως στο φιλότιμο και την επαγγελματική ευσυνειδησία του ανθρώπινου δυναμικού. Κι όλα αυτά, ενώ οι περισσότερες μονάδες έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας των μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί. Την ίδια στιγμή, κοινή είναι η αντίληψη μεταξύ του ιατρικού προσωπικού ότι η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) είναι άχρηστη και πρέπει να καταργηθεί, καθώς αποτελεί «γρανάζι» που επιτείνει τη γραφειοκρατία
Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, παρακάμπτουν την Υγειονομική Περιφέρεια και είτε πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι χρειάζεται, είτε ζητούν από τους Δήμους να καλύψουν το κόστος, είτε απευθύνονται απευθείας στο υπουργείο Υγείας. «Πληρώνουμε από την τσέπη μας τα μελάνια για να τυπώσουμε τις συνταγές»
Πληρώνουμε από την τσέπη μας τα μελάνια για να τυπώσουμε συνταγές λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Βαρδιάμπασης, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας.
«Έχω στην τσέπη μου την απόδειξη για το μελάνι και το τύμπανο του εκτυπωτή που αγόρασα 160
ευρώ με δικά μου χρήματα για να τυπώνω συνταγές στο Ιατρείο Λεβιδίου. Αλλιώς θα έπρεπε να πάω στην Πάτρα, για να το πάρω μετά από δαιδαλώδεις διαδικασίες. Ο κ. Βαρδιάμπασης χαρακτηρίζει «περιττό και άχρηστο οργανισμό» την ΥΠΕ που λειτουργεί στην Πάτρα και υποστηρίζει πως οι αρμοδιότητες της πρέπει να μεταφερθούν στις αιρετές Περιφέρειες. Την ίδια άποψη εκφράζει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Δήμητρα Στεφανοπούλου, που σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για μια μετακίνηση γιατρού από Κέντρο Υγείας σε νοσοκομείο για να καλύψει άμεσες επείγουσες ανάγκες (όπως εφημερίες), θα χρειασθεί σχεδόν μια εβδομάδα εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Κορίνθου, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, ουρολόγος Δημήτρης Στοκίδης, τονίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού. Τα σοβαρότερα προβλήματα, εξηγεί, παρουσιάζονται στο νεφρολογικό τμήμα με οξύτητα, στο παιδιατρικό όπου υπάρχει μόνο ένας επικουρικός γιατρός και στους αναισθησιολόγους.
Φεύγουν γιατροί χωρίς να αναπληρώνονται οι ειδικότητες
Στο Νομό Αργολίδας, τα δύο νοσοκομεία στο Άργος και το Ναύπλιο λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στεφανοπούλου: “Οι ελλείψεις και στα δυο νοσοκομεία είναι μεγάλες και εστιάζονται σε καίριους τομείς όπως οι χειρουργικές κλινικές, ενώ τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών. Στο νοσοκομείο Ναυπλίου υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος. Πολλά περιστατικά διακομίζονται εκτός Αργολίδας σε γειτονικά νοσοκομεία. Εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έφυγαν από τα νοσοκομεία γιατροί που δεν αναπληρώθηκαν. Στο νοσοκομείο Ναυπλίου δεν μπορούν να νοσηλευτούν παιδιά. Κι όταν αυτό απαιτείται, τα περιστατικά διακομίζονται στα νοσοκομεία Τρίπολης ή Κορίνθου. Πολλές φορές οι γονείς παίρνουν τα παιδιά και πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Σαφώς η υποχρηματοδότηση έπαιξε μεγάλο ρόλο” σημειώνει η κ. Στεφανοπούλου.
Εγκαινιάστηκε ψυχιατρική κλινική χωρίς ψυχιάτρους
Λιγοστοί είναι και οι νοσηλευτές που υπηρετούν στα νοσοκομεία, ενώ στο νοσοκομείο Άργους πρόσφατα εγκαινιάστηκε πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής, χωρίς ψυχιάτρους και με νοσηλευτές από άλλα τμήματα ή κλινικές του νοσοκομείου.
«Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης από τις 32 θέσεις ειδικευόμενων έχουν καλυφθεί μόνο οι 13 και όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν τα κενά» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη που υπηρετούσε στο νοσομείο μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
«Στις βασικές κλινικές του νοσοκομείου με πρώτη την Παθολογική, που είναι η μεγαλύτερη κλινική, υπάρχει κάλυψη του 50% των θέσεων». Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας δήλωσε επίσης, ότι είναι συχνό φαινόμενο οι διακομιδές ασθενών και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τη διασύνδεση των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, διότι έτσι μπορεί ασθενής να διακομιστεί από τη Σπάρτη στους Μολάους, όταν στο νοσοκομείο των Μολάων τύχει την συγκεκριμένη ημέρα να εφημερεύει γιατρός ειδικότητας που χρειαζόταν.
«Στο νοσοκομείο των Μολάων, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως νοσηλευτική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας που περιλαμβάνει και το νοσοκομείο Σπάρτης, οι οργανικές θέσεις είναι μονοεδρικές σε κάθε ειδικότητα, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει πολλές ημέρες το μήνα και να γίνονται διακομιδές ασθενών. Και εκεί όμως υπάρχουν ελλείψεις στο παθολογικό και το χειρουργικό τμήμα και δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».
Οκτώ φορές προκηρύχτηκε θέση παθολόγου
Η κ. Τσιρώνη επισημαίνει πως δεν πηγαίνουν γιατροί να καλύψουν θέσεις επικουρικών γιατρών που προκηρύσσονται σε περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί έτσι δεν μπορούν να κάνουν καριέρα -ένα χρόνο στη Σπάρτη και τον άλλο χρόνο σε κάποιο άλλο μέρος της χώρας. Συμπληρώνει πως οι επικουρικοί γιατροί δεν στοιχίζουν λιγότερο από τους μόνιμους και τονίζει ότι πρέπει αυτή η τακτική να αλλάξει, διότι έχει αποδυναμώσει τα νοσοκομεία της επαρχίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά , οκτώ φορές έχει προκηρυχτεί θέση παθολόγου στο νοσοκομείο Σπάρτης και δεν έχει εμφανιστεί κανείς γιατρός να την διεκδικήσει.
“Το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης έχει καλό brand name” αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας Βασίλης Βαρδιάμπασης, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του και χαρακτηρίζει την κατάσταση «φιλότιμα ανεχτή» κι αυτό λόγω των προσπαθειών που κάνει το προσωπικό. «Το νοσοκομείο Τρίπολης εφημερεύει όλες τις ημέρες του χρόνου και όλες σχεδόν οι κλινικές αντιμετωπίζουν προβλήματα στα προγράμματα των εφημεριών τους. Ομως υπερεπείγουσα ανάγκη του νοσοκομείου είναι η πρόσληψη δύο θέσεων αναισθησιολόγων, καθώς οι ανάγκες σε χειρουργεία και στις εφημερίες είναι τεράστιες. Στην παιδιατρική κλινική υπηρετούν μόνο δύο ειδικευμένοι γιατροί και κρίνεται αναγκαία η προκήρυξη δύο θέσεων μόνιμων επιμελητών ή η πρόσληψη δύο επικουρικών παιδιάτρων.
Στις δύο γυναικολογικές κλινικές που έχει το νοσοκομείο υπηρετεί μόνο ένας ιατρός και για την στοιχειώδη λειτουργία των κλινικών, απαιτείται να προσληφθούν τουλάχιστον δύο γυναικολόγοι».
Στο Παναρκαδικό νοσοκομείο λειτουργεί τους τελευταίους μήνες αιμοδυναμικό εργαστήριο, που αποτέλεσε εξολοκλήρου δωρεά μιας ομογενούς από την Αυστραλία. Για να λειτουργήσει επαρκώς, υπάρχει ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι ήδη εκπαιδευμένοι στο εργαστήριο επικουρικών ιατρών καρδιολογίας και να προκηρυχθούν δύο νέες ακόμα θέσεις επικουρικών ιατρών. Από τους γιατρούς θεωρείται πολύ σημαντικό, η απασχόληση των επικουρικών γιατρών του αιμοδυναμικού να είναι τριετούς θητείας. Κι αυτό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών διότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο δεν εξυπηρετεί μόνο την Αρκαδία αλλά όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας, επείγουσες είναι οι προκηρύξεις μόνιμων ή επικουρικών ειδικευμένων ιατρών ουρολογίας, νεφρολογίας, οφθαλμιατρικής, νευρολογίας, γαστρεντερολογίας, ψυχιατρικής. Στις χρόνιες ανάγκες του νοσοκομείου περιλαμβάνεται η έλλειψη δερματολόγου, ενώ κενά υπάρχουν σε παραϊατρικό προσωπικό, σε τεχνικούς και παρασκευαστές εργαστηρίων. Ομως περισσότερο εμφανείς είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Τρίπολης στα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει 30% αύξηση στην προσέλευση πολιτών στο Παναρκαδικό νοσοκομείο.
Παράλληλα, σχεδόν όλα τα όμορα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στα προγράμματα εφημεριών και αναγκάζονται να αφήνουν αρκετές ημέρες τμήματα ή κλινικές χωρίς εφημερεύοντα γιατρό, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να διακομίζονται μέσω του ΕΚΕΠΥ στο Παναρκαδικό νοσοκομείο -λόγω του «τυπικού» περιφερειακού χαρακτήρα που του έχει δοθεί- με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ήδη λιγοστό προσωπικό του.
Του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Δ. Μανιατάνου:


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons