«Κίνηση 53+»: Ασφάλεια για ενδεχόμενα λάθη ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ»

Γράφει ο Νίκος Σβέρκος

Με μια δημόσια εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 984 επέλεξαν χτες το βράδυ τα στελέχη της «Κίνησης 53+» να παραθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις, ενώ στο εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να διαμορφώνονται νέες τάσεις. Η εν λόγω κίνηση συναπαρτίζεται από στελέχη τοποθετούμενα στα αριστερά της «Αριστερής Ενότητας», της μεγαλύτερης παγιωμένης τάσης του κόμματος, και της ΑΝΑΣΑ, ενώ στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση τα στελέχη της προχώρησαν σε κριτική αποτίμηση της πορείας του κόμματος και της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε πολιτική στοχοθεσία.

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για την επικοινωνία κόμματος και κυβέρνησης, περιέγραψε ως το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ την «αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων, να αλλάξει η ζυγαριά υπέρ των λαϊκών τάξεων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «"ασφάλεια" της κυβέρνησης απέναντι στο δυσμενές περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ο "όλος ΣΥΡΙΖΑ", το κόμμα, τα μέλη και οι οργανώσεις του», καθώς αυτά μπορούν «να την προστατεύσουν από το κάθε λάθος». 

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος εξέφρασε καταχειροκροτούμενος την αντίθεσή του με τον τρόπο που έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέγοντας ότι ο Γιάννης Πανούσης είναι άσχημη επιλογή, καθώς ο δημόσιος λόγος του εκθέτει και η πρακτική του προσβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά δε με τις επιλογές συμπόρευσης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ, Έλενα Παναρίτη, και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι πρόκειται για ατυχή προσπάθεια οικοδόμησης κοινωνικής συμμαχίας, που όμως δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις πραγματικές ανάγκες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ανασυντάξουμε το κόμμα σε πρωτόγνωρες συνθήκες» συνέχισε, λέγοντας ότι αποτελεί «βασική αρχή μας να μην θέλουμε την κρατικοποίηση του κόμματος και την κομματικοποίηση του κράτους». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να νομοθετούμε χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, τους φορείς της, αλλά και με τους θεσμούς του κόμματος».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε τα της διαπραγμάτευσης, γνωστοποιώντας ότι ήδη από τις πρώτες μέρες οι εταίροι τόνιζαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν πότε στα σοβαρά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής». Παραδέχτηκε δε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «υπήρξαν και λάθη», εστιάζοντας στο γεγονός ότι στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν διασφαλίστηκε ότι θα υπάρξει αντίστροφη μέτρηση στην ασφυξία που έχει επιβληθεί, αν και υπήρξε σχετική άτυπη συμφωνία. Επισήμανε επίσης ότι σε έναν συμβιβασμό καμία πλευρά δεν βλέπει στην εκάστοτε συμφωνία τον «εαυτό» της, υπογραμμίζοντας ότι μερίδα των συνομιλητών της Αθήνας έχει προσπαθήσει να «ξηλώσει» τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ τόσε σε επίπεδο δεσμεύσεων όσο και μεθοδολογίας. «Μια πρώτη νίκη είναι πως έχουμε αντισταθεί στην οπισθοχώρηση» που θα ήθελαν οι εταίροι, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας όμως ότι «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό». 

Διέκρινε δε ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δεν είναι ενοποιημένοι ούτε οριζόντια ούτε κάθετα, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν αποδεχτεί ότι το μνημόνιο απέτυχε, καθώς είναι «το παιδί τους». Αναφερόμενος όμως στο ζήτημα της εμπιστοσύνης επισήμανε ότι η άλλη πλευρά «πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι λόγια του αέρα όσα οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών λένε στα κοινοβούλια για τη διαφθορά». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση και ξεχώρισε ως πλεονέκτημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας την δύναμη που εκπορεύεται από το πρόσφατο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο «να αναστοχαστούμε την πορεία μας βάσει του οράματός μας, αλλά και της πραγματικότητας, φυσικά με όρους συλλογικότητας και δημοκρατίας». Υπογράμμισε ότι αυτές οι επεξεργασίες, αλλά και το κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έργο πρέπει να γίνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και με την αξιοποίηση του πολύ καλού δυναμικού που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε δε ότι «η δουλειά στη Βουλή δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη από την δουλειά του κόμματος» γεγονός που «πρέπει να ισχύει και για την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι το κοινοβουλευτικό έργο «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο προσωπικών στρατηγικών», καθώς «υπάρχει και το ήθος της Αριστεράς, της χρωστάμε δεν μας χρωστάει». Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με μια αναφορά από το γράμμα του Μαρξ της 19ης Αυγούστου 1852, ο οποίος, σχολιάζοντας τη δυνατότητα κατάληψης της εξουσίας, σημείωνε πως «τίποτε δεν είναι χειρότερο για τους επαναστάτες από το να υποχρεωθούν να ασχοληθούν με την προμήθεια ψωμιού».

Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα προκάλεσε την καθυστέρηση της έναρξης της εκδήλωσης και «ανέβαλε» τις τοποθετήσεις του Κώστα Αθανασίου, διευθυντή της ΚΟ, και της Ελένης Σταματάκη, βουλευτή Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Θοδωρής Δρίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, ο Ηλίας Παντελεάκος, γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μεταξύ άλλων βουλευτών στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Κώστας Ζαχαριάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Φάνης Κουρεμπές, Μαρία Κανελλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Σταύρος Αραχωβίτης, Δανάη Τζήκα, Αφροδίτη Σταμπουλή, Βάσω Λέβα, Φωτεινή Βάκη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα των Συντακτώνπηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons