24 τρισ. δολάρια «κρυμμένα» στη θάλασσα

Ποια θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη εθνική οικονομία σε διεθνές επίπεδο, με «ΑΕΠ» που θα ξεπερνούσε τα 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως και συνολική αξία που αγγίζει τα 24 τρισ. δολάρια; Η απάντηση, με όρους καθαρά οικονομικούς μάλιστα, είναι ότι θα ήταν οι θάλασσές μας, όπως αποδεικνύει η έκθεση «Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Αξίζει να τονιστεί πως πρόκειται για μια μετριοπαθή εκτίμηση, καθώς τα προϊόντα που δεν «παράγονται» από τις θάλασσες -όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η αιολική ενέργεια- δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν. Επίσης δεν περιλαμβάνονται σημαντικά άυλα στοιχεία, όπως ο ρόλος των θαλασσών στη ρύθμιση του κλίματος.

Μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, που συντάχθηκε, σε συνεργασία με το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και το «The Boston Consulting Group» (BCG), το WWF αναδεικνύει την αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει η θάλασσα στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή υποβάθμισή της, κυρίως λόγω της υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων και της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τον πλούτο της Μεσογείου, ο ρόλος της είναι κρίσιμος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Μόνο ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός της Μεσογείου, που αποτελεί το 1/3 της μεσογειακής θαλάσσιας οικονομίας, παράγει μια αξία 100 δισεκατομμυρίων και παρέχει 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», σημειώνει ο Τζουζέπε Ντι Κάρλο, διευθυντής της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αλιευμάτων, το 2012 ανήλθε σε 158 εκατ. τόνους από την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, με τα δύο τρίτα αυτών να παράγονται στους ωκεανούς. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στα ψάρια για τη βασική πηγή ζωικών πρωτεϊνών της διατροφής τους, με σχεδόν το 20% της διαιτητικής τους πρόσληψης να προέρχεται από αυτήν. Η υπεύθυνη αλιεία που προτείνεται ως δράση σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά την ανάπτυξη πρωτοπόρων μοντέλων συνεργασίας που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τοπικών κοινοτήτων, οικοσυστημάτων και επιχειρήσεων.

Στόχευση

Αυτός είναι και ο πυρήνας της δράσης του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, που υλοποιείται από το 2013 στην Καβάλα και έχει ως στόχο τη βελτίωση βιωσιμότητας του τοπικού στόλου γρι γρι που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα. Ηδη έχουν γίνει βήματα προς λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εισοδήματος των αλιέων γρι γρι της Καβάλας, την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Εξάλλου, ο διεθνής στόχος για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση τουλάχιστον του 30% των ακτών και θαλασσών μέχρι το 2030 είναι μια προτεραιότητα ως προς την οποία η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, καθώς σήμερα μόλις το 1,48% των θαλασσών μας καλύπτεται από προστατευόμενες περιοχές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς, μαζί με μια σειρά από εταίρους και σε συνεργασία με τις κοινωνίες της Σύρου και της Ανδρου, φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, μέσα από το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Γυάρου, που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό πληθυσμό της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας monachus monachus στη Μεσόγειο, και η στήριξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή.

πηγή: efsyn

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

 

 


πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons