Ελεύθερα σε «παράλληλες εξαγωγές» δηλαδή στην εισαγωγή φαρμάκων και επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης με στόχο την καλύτερη τιμή πώλησης, μπορούν και πάλι να προχωρούν οι φαρμακαποθήκες. Με απόφασή της η νέα πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, προχώρησε σε πλήρη άρση της απόφασης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα σε όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες τους, μετά τη διαπίστωση της ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική επικράτεια.Να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει την εξαγωγή 12 φαρμάκων μεταξύ αυτών ήταν εμβόλια, εισπνεόμενα, αντικαταθλιπτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε διάφορες μορφές και δοσολογίες, επειδή είχαν παρατηρηθεί σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
Όπως επισημαίνει η νέα πρόεδρος του ΕΟΦ Κ.Αντωνίου: «Ο ΕΟΦ παρακολουθεί συνεχώς και επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας όλων των προϊόντων. Υπενθυμίζουμε ότι η τήρηση της επάρκειας και της κάλυψης των αναγκών αποτελεί υποχρέωση των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας και των Κατόχων Αδείας Χονδρικής Πώλησης. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών, επισύρει την επιβολή κυρώσεων».
Οι παράλληλες εξαγωγές αν και είναι μια νόμιμη διαδικασία, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγορά καθώς οι περισσότεροι σπεύδουν να εξάγουν τα φάρμακα χωρίς όμως να διατηρούν το απαραίτητο «στοκ» στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Κάτι για το οποίο συχνά πυκνά διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι παράλληλες εξαγωγές επιφέρουν στους εξαγωγείς πολύ μεγαλύτερο κέρδος καθώς οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Συνέπεια είναι σήμερα χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία κ.α., να …πορεύονται με φάρμακα που προορίζονταν για την ελληνική αγορά.
Άλλωστε οι χώρες αυτές αγοράζουν και πάλι φθηνά τα σκευάσματα σε σύγκριση με το τι ισχύει στις δικές τους αγορές. Κατά το 2014 υπολογίζεται πως οι παράλληλες εξαγωγές άγγιξαν τα 400 εκατ.ευρώ.
Άλλωστε οι χώρες αυτές αγοράζουν και πάλι φθηνά τα σκευάσματα σε σύγκριση με το τι ισχύει στις δικές τους αγορές. Κατά το 2014 υπολογίζεται πως οι παράλληλες εξαγωγές άγγιξαν τα 400 εκατ.ευρώ.
πηγή: stithoskopio