Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ

Πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις εισοδήματος.

Την επιβολή διοικητικών προστίμων ζήτησε με κατεπείγουσα εγκύκλιο από τις εφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμφωνα με την Ημερησία.

Κατά περίπτωση η νομοθεσία προβλέπει διοικητικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:
ΘΕΜΑ: Διαχείριση εκκρεμοτήτων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων προηγούμενων ετών.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Από την 01/01/2014 και μετά ισχύουν οι διατάξεις του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) και συνεπώς για όσους φορολογούμενους έχουν κληθεί να προσκομίσουν παραστατικά για έλεγχο στη ΔΗΛΕΔ ή στη Δ.Ο.Υ., προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήλωση και δεν έχουν ανταποκριθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 32, 37, 54 και 62 του πιο πάνω νόμου.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες για τον χειρισμό τους:

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των δηλώσεων και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τη ΔΗΛΕΔ, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα. Επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ.

β) Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου.

γ) Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου.

δ) Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

ε) Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

2. Τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

 

 



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons