Ο γιατρός της γειτονιάς.


ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ, ΘΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Δύο νομοσχέδια -ένα «σκούπα» με διατάξεις για αλλαγές στη διοίκηση του ΕΣΥ- και ένα για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.


Πυρήνας του συστήματος στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα Υγείας θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα έχει ως έργο την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη συνταγογράφηση και την παραπομπή στα νοσοκομεία.


Πριν από αυτά, όμως, αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπάρχουν σήμερα, με τις οποίες θα καταργείται το «εισιτήριο» των 5 ευρώ για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Προτεραιότητα δίνεται, επίσης, στη διεύρυνση των καλύψεων στους ανασφάλιστους. Εκτός από τη νοσηλεία και τα φάρμακα, θα τους παρέχονται και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται τα στενά περιθώρια και προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα μόνον επείγουσες παρεμβάσεις:


«Μέχρι να περάσει το κρίσιμο τετράμηνο, το υπουργείο Υγείας θα καλύπτει μόνο τις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας», επισημαίνει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, για να τονίσει: «Δεν θα μείνουμε μόνο στη διαχείριση της μιζέριας. Συγκροτούμε ήδη ομάδες εργασίας για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της διοίκησης του συστήματος.

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και μεγάλων Οργανισμών, όπως ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)».Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα γίνουν ως εξής:

Σε πρώτη φάση, θα περάσει ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα τακτοποιούνται διαδικαστικά θέματα, όπως εκταμίευση για πληρωμή δεδουλευμένων και λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών. Θα περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για τη διοίκηση του συστήματος.Η πολιτική ηγεσία εξετάζει την αντιστοίχηση των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Οι διοικήσεις του ΕΣΥ θα προκηρύσσονται και θα επιλέγονται από συμβούλια. Σε αυτά θα μετέχουν εκπρόσωποι των φορέων που θα διοικούνται, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες. Στόχος της παρέμβασης είναι οι διοικήσεις να μη λογοδοτούν μόνο στο υπουργείο, αλλά στους εργαζόμενους και στους χρήστες.Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει πρόταση και για αλλαγές στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα Υγείας. Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει στους τεχνοκράτες είναι οι εξής:Πυρήνας του συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα έχει ως έργο την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη συνταγογράφηση και την παραπομπή σε άλλες βαθμίδες του συστήματος (νοσοκομεία).Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα αλλάξει ονομασία και ρόλο. Οι δομές του, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου (πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ), θα διακλαδίζονται με τα «ιατρεία της γειτονιάς». Θα καλύπτουν έναν πληθυσμό ευθύνης και θα στελεχώνονται με τον οικογενειακό γιατρό και μία ομάδα Υγείας.Το υπουργείο επιθυμεί να στελεχώσει τα «ιατρεία της γειτονιάς» με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεδομένης της οικονομικής στενότητας, ωστόσο, δεν αποκλείεται να λειτουργεί παράλληλα ένα σύστημα συμβάσεων, με γιατρούς, εργαστήρια και ιδιωτικές δομές που δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να καλύψει (μονάδες τεχνητού νεφρού, αποκατάστασης ή ημερήσιας νοσηλείας).


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons