Γιατροί, οι σύγχρονοι… Γκασταρμπάιτερ



γιατροι μεταναστευση copy Χαρακτηριστικά «διωγμού» από τη χώρα, λόγω παντελούς έλλειψης επαγγελματικών επιλογών, λαμβάνει πλέον η φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό! Μέσα σε μία τετραετία αυξήθηκε κατά 500% ο αριθμός των ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών που επέλεξαν να φύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και επαγγελματική αποκατάσταση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σχεδόν 7.000 γιατροί μετανάστευσαν από το 2009 έως και το 2014, ενώ περισσότεροι από 400 οδοντίατροι αναζήτησαν την τελευταία διετία νέα επαγγελματική έδρα στην αλλοδαπή. Για πρώτη φορά μάλιστα στην ελληνική ιστορία η μετανάστευση των νέων Ελλήνων δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας.



Η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 37,51% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Επίσης, το 11,48% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ το 26,02% αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες κατ΄ αποκοπή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια

ή να μεταφράζουν ιατρικά δοκίμια έναντι πινακίου φακής.

Ο Σύλλογος Ελλήνων γιατρών εξυπηρετεί όσους γιατρούς επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Την ίδια στιγμή, έρευνα του Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα στην 2η θέση των μεταναστών γιατρών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε η τρίτη σε σειρά ποσοστιαία αύξηση καθώς ο αριθμός των ξένων γιατρών στη Γερμανία αυξήθηκε 120% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να φτάσει σήμερα τις 31.000. Από τους 31.000 γιατρούς μετανάστες στη Γερμανία, οι 2.500 είναι Έλληνες ενώ στην 1η θέση βρίσκεται η Ρουμανία με 3.215 γιατρούς. Αυτός είναι και ο λόγος που πριν από μερικές ημέρες ιδρύθηκε ο πρώτος ιατρικός σύλλογος Ελλήνων γιατρών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου υπάρχουν ήδη 1.800 Έλληνες γιατροί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύλλογο «Γένεσις, Ένωση Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας», τους τελευταίους μήνες έχουν καταφθάσει στη Γερμανία από την Ελλάδα τουλάχιστον ακόμη 600 Έλληνες γιατροί.

Ο Σύλλογος Ελλήνων γιατρών εξυπηρετεί όσους γιατρούς επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία δίνοντάς τους οδηγίες για τα γραφειοκρατικά θέματα της εργασίας, αλλά και σημαντικές πληροφορίες όπως ποιο νοσοκομείο έχει τις καλύτερες ιατρικές ειδικότητες, σε ποια περιοχή είναι καλύτερα να διαμείνει μία οικογένεια, ενδεικτικές τιμές για ενοίκια, για κόστος ζωής κ.λπ.

Μέχρι σήμερα, ο γιατρός θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί σε κάποια από τις ειδικές εταιρείες που λειτουργούν στη Γερμανία και αναλαμβάνουν από τα γραφειοκρατικά θέματα για τη δουλειά και τη γλώσσα, μέχρι την ενοικίαση και τα συμβόλαια του σπιτιού. Βέβαια με το αζημίωτο και με χρήματα που δεν πληρώνεις απευθείας, αλλά σε δόσεις από τον μισθό.

ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παράλληλα, ένας άλλος στόχος του Συλλόγου είναι η αρωγή προς την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί θα δίνουν το 25% της συνδρομής στο Κοινωνικό Ιατρείο της Αθήνας. Στηρίζει επίσης την οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ διοργανώνει ειδικά σεμινάρια και ομιλίες για το κοινό, φυσικά με Έλληνες ομιλητές, για θέματα πρόληψης, διατροφής κ.ά.

Επίσης ο σύλλογος συγκεντρώνει φάρμακα πριν λήξουν και τα αποστέλλει σε οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα οι γιατροί αιτούνται από τα γερμανικά νοσοκομεία τον παλιό εξοπλισμό, ο οποίος εκεί αναβαθμίζεται συνεχώς και τον παλιό τον στέλνουν σε οργανώσεις ή συλλόγους ασθενών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η εγγραφή είναι ετήσια (συνδρομή 40 ευρώ, από τα οποία τα 10 ευρώ διατίθενται για τη στήριξη του κοινωνικού ιατρείου της Αθήνας).

Πρώτη η Γερμανία, ακολουθούν Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ

Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση γιατρών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η ΗΠΑ και η Γαλλία. Αντίθετα, Φινλανδία, Ρουμανία, Ντουμπάι και Δανία συγκεντρώνουν τον χαμηλότερο «βαθμό» στις προτιμήσεις των γιατρών. Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία προσφέρει θέσεις εργασίας στον ιατρικό τομέα λόγω της βασικής έλλειψης που έχει σε γιατρούς. Το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 44% των Γερμανών γιατρών είναι παραπάνω από 50 χρονών έχουν καταστήσει τη Γερμανία κατάλληλη για τους γιατρούς ανά τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ένας νέος γιατρός στη Σερβία κερδίζει περίπου 350 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα διαμέρισμα στη Νις κοστίζει περίπου 120 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που ένας βοηθός γιατρού στη Γερμανία, θα μπορούσε να κερδίζει 10 φορές περισσότερα. Έτσι η Γερμανία έχει αναδειχθεί περιζήτητος προορισμός για τους άνεργους γιατρούς.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα. Συγκεκριμένα, ο μισθός του ειδικευόμενου στη Γερμανία ξεκινά με 2.200 ευρώ καθαρά και μαζί με εφημερίες ξεπερνά τα 2.900. Μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια αυτό αυξάνει και φτάνει στο τέλος της ειδικότητας τις 4.000 ευρώ τον μήνα καθαρά. Μισθούς «μαμούθ» δίνουν και αραβικές χώρες, όπου ένας Έλληνας γιατρός μπορεί να εισπράττει 7.000 ευρώ τον μήνα, ακόμη και για μερική απασχόληση.

Της Ελένης Πετροπούλου





πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons