Αλλάζει πολιτική στο φάρμακο η Ευρώπη; Τι λύσεις αναζητούνται


Δεν επικρατεί μόνο στη χώρα μας όπως φαίνεται προβληματισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και γενικότερα για την πολιτική στο φάρμακο.


Σε μια περίοδο που ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναζητά νέες πολιτικές για το φάρμακο και σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες για τα συστήματα που επικρατούν σήμερα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε με μια Ευρώπη που ζει έντονη οικονομική κρίση το ζητούμενο στις μέρες μας για όλους φαίνεται πως είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στα σύγχρονα και ποιοτικά φάρμακα χωρίς βέβαια να ξεφεύγει η δαπάνη.

Ο «γρίφος» του φαρμάκου βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ειδική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας, της τιμολόγησης, της ενίσχυσης της καινοτομίας, της αύξησης των γενοσήμων και της προμήθειας φαρμάκων να αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία του προβληματισμού των Ευρωπαίων. Παρά τις πολύωρες όμως συζητήσεις οι Ευρωπαίοι δε φάνηκε να καταλήγουν σε μια ενιαία λύση, αποδεκτή από όλους.


Ένα «συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα», χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Λετονίας το ζήτημα της επάρκειας φαρμάκων, σημειώνοντας τα εξής:



«Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις και μάλιστα σε τρία διαφορετικά ζητήματα: στη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, στην προσβασιμότητα για τους ενδιαφερόμενους και στην τιμολόγηση -και μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπερβολικά ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε οι προϋπολογισμοί των συστημάτων υγείας.»



H καινοτομία και τα γενόσημα



Υπέρ μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής τιμολόγησης στο φάρμακο με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος, υπογραμμίζοντας:



«Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε ολόκληρες στρατιές ανασφάλιστων ή και ασφαλισμένων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, επειδή μειώνονται οι οικονομικές τους δυνατότητες, αλλά και επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν ολοένα υψηλότερες τιμές. Είναι ανάγκη για μία ευρωπαϊκή πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα ενισχύσει την κοινωνική διάσταση της ένωσης και τη δημόσια υγεία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων στα φάρμακα».



Βέβαια από την άλλη επισημάνθηκε η ανάγκη για ενίσχυση της καινοτομίας ειδικά για την παραγωγή φαρμάκων που απευθύνονται σε ασθένειες όπως είναι η Ηπατίτιδα τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται ραγδαία. Και αυτό επειδή υπάρχει ο κίνδυνος παρεμπόδισης της καινοτομίας λόγω των περιορισμών που προκαλεί ο κρατικός σχεδιασμός στη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού.



Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίχτηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γιενς Γκίζεκε, ο οποίος με αφορμή τη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, υπογράμμισε: «Στην πατρίδα μου τη Γερμανία 500.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, ενώ στην Ευρώπη 9.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την ασθένεια. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στη μοίρα τους. Δεν πιστεύω όμως, ότι ένα μέτρο που θα ταίριαζε σε κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία, όπως η ευρωπαϊκή τιμολόγηση ή μία αφαίρεση της ευρεσιτεχνίας, θα έλυνε το πρόβλημα.



Σε μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία δεν θα υπήρχε κίνητρο επενδύσεων για τηφαρμακευτική βιομηχανία, δεν θα είχαμε αναπτύξει καν μία θεραπεία για την ηπατίτιδα, και σήμερα δεν θα συζητούσαμε καν για την καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα αυτά».


Πάντως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημάνθηκε και η ανάγκη για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων ώστε και οι δαπάνες να μπορούν να συγκρατηθούν και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες.







πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons