Από 30 έως 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο η ζημιά για τις εταιρείες, αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα


Νέα δεδομένα στη φαρμακευτική δαπάνη, δημιουργεί η αξίωση της τρόικας να αυξηθεί – μεταξύ άλλων – ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

Ο ΦΠΑ είναι σήμερα στο 6,5% και οι δανειστές αξιώνουν να διαμορφωθεί στο 8% έως 10%.

Το σενάριο αυτό μετακυλίει επιπλέον κόστος στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους φαρμακοποιούς, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ είναι σταθερή.

Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι “κλειστός” και προβλέπει δαπάνη της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, θα πληρώσει το ποσό, άσχετα με το πού θα καταλήξει η δαπάνη.

Ως γνωστόν, το ποσό της υπέρβασης από το προϋπολογισθέν ποσό καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (claw back) ή της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate).

Εκτός από τους δύο αυτούς “κόφτες” οι εταιρείες έρχονται πλέον αντιμέτωπες με ένα τρίτο...κρεβάτι του Προκρούστη, δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ.
  • Με βάση τον ισχύοντα ΦΠΑ (6,5%), η “καθαρή” φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 1,87 δισ. ευρώ (+ 130 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).

  • Στην περίπτωση που ο ΦΠΑ ανέβει στο 8%, η “καθαρή” ετήσια δαπάνη θα περιοριστεί κατά 30 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,84 δισ. (+ 160 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).

  • Με τον ΦΠΑ στο 10%, η “καθαρή” δαπάνη θα περιοριστεί κατά 70 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,8 δισ. (+ 200 εκατομμύρια ο ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).


Ο μόνος κερδισμένος της υπόθεσης είναι το κράτος, καθώς τα ποσά που θα περικοπούν από τον τζίρο εταιρειών και φαρμακείων, θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.

Εγκληματική


Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμη και τη σκέψη:

“Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με την βούλα κυβέρνησης και δανειστών".

Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα, τονίζει ο κ. Λουράντος.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons